RIJEKA

Ugostiteljska škola Opatija nositelj projekata vrijednih 90 milijuna kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ugostiteljska škola u Opatiji imenovana je Regionalnim centrom kompetentosti u sektoru turizma i ugostiteljstva i nositelj je dvaju projekata vrijednih gotovo 90 milijuna kuna, doznaje se od osnivača te škole Primorsko-goranske županije.

Prvi projekt Mreža kompetentnosti vrijedan je 30 milijuna kuna, a drugi - Regionalni centar kompetentnosti Recept oko 59 milijuna. Oba su projekta potpuno financirana nepovratnim novcem iz Europske unije.

Prvi projekt je infrastrukturna priprema za drugi, a obuhvaća rekonstrukciju i adaptaciju škole, nabavu opreme za praktikume, informatički kabinet te prenamjenu dvorane za tjelesnu i zdravstvenu kulturu u konferencijsku dvoranu. Svrha drugog projekta jest osigurati kvalitetan sustav obrazovanja kroz inovativne metode poučavanja, obrazovanja odraslih te cjeloživotnog obrazovanja i usavršavanja.

Predviđeno je povezivanje s obrazovnim, javnim, privatnim i civilnim sektorom radi kvalitetnijeg stjecanja znanja i kompetencija korisnika na tržištu rada, a škola će razvijati i nove standarde zanimanja, izvijestila je Primorsko-goranska županija.

Opatijska škola je nositelj projekata, a partneri su Primorsko-goranska županija i srednje strukovne škole u Crikvenici, Malom Lošinju, Krku i Karlovcu. Partneri su i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Obrtničko učilište Zagreb, Znanstveno-tehnologijski park Step Ri te tvrtke iz realnog sektora. 

„Radi se o vrlo važnom projektu za Ugostiteljsku školu, druge škole - partnere, ali i turističko-ugostiteljsku ponudu naše županije“, istaknuo primorsko-goranski župan Komadina.

"Želja nam je popularizirati ugostiteljska zanimanja, a samim time podići kvalitetu usluga u turizmu na području Primorsko-goranske županije, a i šire“, rekla je ravnateljica Ugostiteljske škole u Opatiji Sibila Roth.

Iz Ugostiteljske škole ističu kako su u sklopu projekata dosad održane edukacije za nastavnike o kavi, radu barista, pripremi i prezentaciji ribljih jela, posluživanju vina te sommelierstvu. Sudjelovali su i na masterclassu Franka Haasnoota, nizozemskog slastičara s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom. Sve su radionice uvrštene u program na prijedlog samih nastavnika.

Projektne aktivnosti Ugostiteljske škole završavaju krajem 2023. godine, a dotad učenike i nastavnike očekuju mnoge zanimljive radionice i edukacija te suvremeno uređene školske prostorije.

Regionalni centri kompetentnosti dio su reforme strukovnog obrazovanja. Za strukovne škole oni obuhvaćaju infrastrukturne radove, specijaliziranu opremu, suradnju s poslodavcima, razvojno-gospodarskim subjektima, strukovnim udrugama, visokim učilištima te javnim i civilnim sektorom. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of