Glavno je čitanje, glavno je (pro)čitati

FOTOGALERIJA /  Kućice za knjige u parkovima, šetalištima i drugim lokacijama postaju sve popularnije u Istri. Dobio ju i Rovinj 

| Autor: Vanesa Begić


Kućice za knjige u parkovima, na šetalištima i drugim lokacijama su postale vrlo popularne; ima ih na sve više i više lokacija. Sve funkcionira po sistemu donesi, ponesi, vrati ili proslijedi dalje, donesi nešto drugo ili ne moraš, pročitaj i uživaj u čitanju. U biti (nema) pravila. Glavno je čitanje, glavno je (pro)čitati.

Po uzoru na Pulu

U Puli postoje brojne takve kućice, zahvaljujući supružnicima Žerić - knjižničarka Ornela je bila ideatorica što se tiče književnog dijela, a njezin suprug je to izradio, dok je nekoliko tih »knjižnica« realizirano i u suradnji s knjižničarkama iz Osnovne škole Monte Zaro Dragicom Pršo i Željko Kondić Dabo iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu.

Uz te kućice za knjige organiziraju se i razni prigodni programi te predstavljanja knjiga i drugi susreti.

Sada se i Rovinj okrenuo takvom načinu promoviranja lijepe riječi i to spajajući nekoliko godišnjica.

U povodu 150. obljetnice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić, u parku Valdibora pored dječjeg igrališta, Gradska knjižnica Rovinj postavila je drvenu kućicu za knjige u želji da i ovaj grad postane dijelom svjetske mreže Malih slobodnih knjižnica. Cilj ove inicijative, koju podržava i Ministarstvo kulture i medija RH, je izaći izvan zidova knjižnice i doprijeti do zajednice u cilju poticanja čitanja i organiziranja raznih dodatnih aktivnosti na otvorenom vezanih uz knjigu i čitanje. Male slobodne knjižnice koncipirane su tako da svatko može, u bilo kojem trenutku, posuditi, vratiti, zamijeniti ili donijeti neku svoju knjigu.

Projekt oslikavanja kućice za knjige inspiriran je bajkom Ivane Brlić-Mažuranić »Šuma Striborova«. Motiv Domaćih, majke, Malika Tintilinića i žene-guje autorova je interpretacija Cvijete Job u suvremenom likovnom jeziku. Živopisnim bojama i slobodnim potezima autor gradi likovni izričaj. Kućicu je izradio Obrt Aleks iz Rovinjskog Sela, a oslikao Manuel Fabris, rovinjski umjetnik koji je likovno obrazovanje stekao završivši preddiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, smjer slikarstvo. Sudjelovao je na više skupnih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji, a živi i radi u Rovinju.

Umjesto knjižnice

- Kako bismo obilježili ovaj dan, naše su knjižničarke učenicima 4. a razreda Osnovne škole Vladimir Nazor iz Rovinja pročitale priču »Sunce djever i Neva Nevičica« iz zbirke priča Ivane Brlić-Mažuranić »Priče iz davnine«. Učenici su pažljivo slušali priču i aktivno sudjelovali u razgovoru o pročitanom. Podsjećamo da je knjižnica zbog revizije knjižničnog fonda zatvorena za korisnike do 6. svibnja 2024. godine pa pozivamo građane da, uz mogućnost posudbe digitalnih knjiga putem platforme iBiblos, koriste i našu drvenu kućicu za razmjenu knjiga. Na gornjoj polici nalaze se knjige za odrasle, a na donjoj knjige i slikovnice za djecu i mlade, vele iz rovinjske knjižnice.

O kućici će se brinuti zaposlenici knjižnice koji će je redovito dopunjavati novim kvalitetnim naslovima za djecu i odrasle koje je knjižnica otpisala iz svog fonda te donacijama građana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater