NEŠ SINOŽIĆ

Načelnik općine Brtonigla o brojnim realiziranim i budućim planovima: Gospodarstvo, poljoprivreda i turizam glavni aduti razvoja općine

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio: Zvonimir Guzić / Foto: Arhiva Glasa Istre)

(Snimio: Zvonimir Guzić / Foto: Arhiva Glasa Istre)


Općina Brtonigla sa svojih nešto više od tisuću i pol stanovnika većinom je poljoprivredni kraj s vrhunskim vinima, a u mjestu Karigador ima i izlaz na moretako da i turizam doprinosi općinskom proračunu. Brigu o općini građani su na posljednjim lokalnim izborima povjerili mladom nezavisnom kandidatu Nešu Sinožiću, koji je prije toga u dva mandata obnašao funkciju zamjenika načelnika, pa je već bio upućen u rad uprave i stanje na terenu.

Europska sredstva

Nakon trogodišnjeg perioda napravili smo malu retrospektivu učinjenog i u razgovoru načelnikom Sinožićem pokušali doznati i neke buduće planove. U cijeloj priči odskače podatak da je Brtonigla prošle godine bila među prvih deset općina po povučenim sredstvima iz EU fondova po glavi stanovnika. Veliki uspjeh za jednu tako malu sredinu.

- Imamo odličnu domaću ekipu koja predano radi na prikupljanju kako EU, tako i sredstava ostalih državih fondova koji čine trećinu ukupnog proračuna Općine. Pohvalio bi Teu Rakar, referenticu za EU fondove čiji doprinos je ogroman, tu je i Kristina Brljavac zadužena za nabave i kontrolu da ne bi došlo do penalizacije u slučaju propusta, te referent za investicije Admir Martinović koji je zadužen za realizaciju projekta na terenu. Rekao bih da je to naše sveto trojstvo kad su fondovi u pitanju, kazao je Sinožić.

Sredstva su prikupljena, počela je realizacija projekata. Kulturna baština ove godine nekako prednjači u tome.

- Postojala je galerija "Aleksandar Rukavina" našeg akademskog kipara, koju ćemo sada pretvoriti u Kulturni centar "Aleksandar Rukavina". Radi se o zgradi nekadašnje klaonice koja je bila u dosta derutnom stanju i koju godinama nismo uspjevali sanirati iz vlastitih sredstava. Na natječaju Lokalne akcijske grupe Sjeverna Istra iz EU fondova uspjeli smo dobiti nešto manje od 30.000 eura, pa ćemo uskoro završiti taj projekt. Imamo u izgradnji i Arheološki park Santi Quaranta ponad rijeke Mirne. Tu smo bili pri kraju sanacije tamošnje crkvice, ali došlo se do otkrića još jedne veće crkve ispod sanirane, tako da imamo novu situaciju. Idemo u daljnja arheološka istraživanja jer su pronađene i nove grobnice i neke freske, pa će lokalitet dobiti na većem kulturnom značaju. Tu je i restauracija oltara crkve sv. Roka u Brtonigli, koju financira regija Veneto. Oni su dosta osjetljivi na ostavštinu iz doba Mletačke republike, tako da su nedavno sudjelovali i u restauraciji dvaju kipova u crkvi sv. Zenona, rekao je načelnik Brtonigle.

Obnova stare škole

Osim kulturne baštine, radi se i na gospodarskoj zoni.

- Upravo smo prodali i zadnju jedanaestu parcelu na području gospodarske zone, većina područja je još u fazi projektiranja, dok su tri poslovna subjekta pred dobijanjem građavinskih dozvola. Kao Općina, maksimalno ćemo pomoći da gospodarska zona što prije profunkcionira, tako da uz turizam i poljoprivredu dobijemo još jednu mogućnost zapošljavanja naših građana, apostrofirao je Sinožić.

Na nedavnoj proslavi Dana općine u kategoriji obrazovanja nagradu je dobila Waldorfska škola u Brtonigli.

- Oni već nego vrijeme djeluju na području naše općine, ali tek su ove školske godine počeli s radom jer im je trebalo vremena da dobiju sve potrebne dozvole od Ministarstva znanosti i obrazovanja. Mogućnost izbora je uvijek dobrodošla, a svaki roditelj zna što je najbolje za njegovo dijete. U tom svjetlu je i Waldorfska škola dobrodošla kod nas, smatra općinski načelnik.

Najavljen je i jedan budući projekt.

- U planu nam je obnova stare škole u centru Nove Vasi koja godinama zjapi prazna. Trenutno smo u fazi ishodovanja građevinske dozvole. U prizemlju objekta mislimo urediti društveni prostor za potrebe građana, dok bi na katu trebali napraviti dječji vrtić i jaslice, otkrio je načelnik.

Zadovoljni građani

U mjestu Karigador postoji inicijativa "Moj lipi Karigador" koja je zabrinuta oko eventualne izgradnje luke za dvjestotinjak vezova.

- Prije mog dolaska na mjesto načelnika postojala je naznaka da će graditi takva luka za javni promet, ja sam to odmah na početku mandata još 2021. godine zaustavio i ta priča je gotova. Moje osobno mišljenje je da se sama uvala treba urediti nekom šetnicom i eventualno izgraditi nekakav manji lukobran do 50-ak vezova za potrebe građana, ali za sada se još ne radi na tome. Žao mi je što su se građani bez potrebe uznemirili, kazao je Sinožić.

Na kraju nam je načelnik Sinožić odao tajnu uspješnog mandata,koji bi se sljedeće godine moga produžiti na još četiri godine, za što trebaju biti ispunjena dva uvjeta.

- Prvi uvjet je da budu zadovoljni građani, a drugi uvjet je da budem zadovoljan ja kao načelnik, zaključio je Neš Sinožić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum