PROBLEM U STARTU

Novog načelnika Brtonigle dočekala presuda teška milijun kuna

| Autor: Luka JELAVIĆ
Primopredaja - Neš Sinožić i Paolo Klarić

Primopredaja - Neš Sinožić i Paolo Klarić


Izbori u Brtonigli bili su u središtu zanimanja javnosti, najviše što je i u toj općini većina građana u drugom krugu povjerenje ukazala mladom nezavisnom Nešu Sinožiću.

Nakon službene potvrde rezultata dosadašnji načelnik Paolo Klarić (IDS) i službeno je predao novom načelniku svoje mjesto čelnika Općine. Primopredaji dužnosti nazočio je i novoizabrani zamjenik načelnika iz redova talijanske nacionalne zajednice Mauricio Veronese.

Dosadašnji načelnik Paolo Klarić čestitao je svom nasljedniku na izboru i dobivenom povjerenju, te mu poželio uspješan rad i nastavak vođenja pokrenutih i novih projekata. Ujedno, zahvalio je i svim službenicima Općinske uprave na suradnji i cijelom nizu realiziranih projekata.

Načelnik Neš Sinožić je, zahvaljujući na čestitkama i dosadašnjim rezultatima, naglasio da slijedi novi način rada i poslovanja, prihvativši poziv za suradnjom. Sinožić je poručio svim mještanima da želi i njihovu suradnju i zajednički rad na svim poljima.

Već prvog radnog dana novi načelnik sagledao je stanje u općinskoj upravi, ali dočekao ga je jedan problem s kojim se odmah mora suočiti.  

- Stanje u općinskoj upravi je uglavnom dobro, koliko sam mogao spoznati. Ipak, zatekla me nedavno pristigla pravomoćna presuda temeljem koje moramo platiti oko 900.000 kuna i pripadajuće kamate, što je nešto više od milijun kuna. Riječ je o sporu između Općine Brtonigle i Republike Hrvatske koji traje dugi niz godina, a vezan je uz utvrđivanje vlasništva nad parcelama u Karigadoru. Taj dio zemljišta je urbaniziran i prodan, a na njima su izgrađene zgrade, ali je Državno odvjetništvo ustanovilo da je tamo nekad bila šuma i temeljem jednog zakona iz 90-tih država je zatražila vlasništvo nad terenima, što je u konačnici dobila. Treba reći da takva situacija nije samo kod nas u Brtonigli, već i u mnogim drugim jedinicama lokalne samouprave diljem Hrvatske. No, zabrinjava me da to nije jedini slučaj u našoj općini, te bi u narednim godinama moglo doći do još takvih ili sličnih presuda. To je prva stvar koju moram riješiti, kako ne bi došlo do prisilne naplate i moguće blokade računa, a to nije dobro. Odmah sam počeo raditi na tome da maksimalno ublažimo posljedice presude. Pravo žalbe nemamo, ali zato ću pokušati od nadležnog ministarstva zatražiti obročno plaćanje, odgodu ili nešto treće, kaže novi načelnik Brtonigle Neš Sinožić, koji se osvrnuo i na aktualne projekte koji su pri kraju.

- U proteklom mandatu načelnik Klarić sa suradnicima je pokrenuo niz projekata koje namjeravam nastaviti, odnosno dovršiti. Riječ je prije svega o rekonstrukciji i dogradnji vrtića i izgradnji industrijske zone Štrpe. Sve započeto namjeravam privesti kraju, a pritom krenuti s novim idejama u cilju valorizacije središta Brtonigle, kao i njene okolice. Ujedno, namjeravam poduzeti i neke mjere u cilju učinkovitosti vlastitog pogona, ima puno i drugih ideja, no treba krenuti s rješavanjem prioriteta, a trenutno je prioritet presuda, dodao je Sinožić.

Na pitanje o situaciji u Općinskom vijeću u kojemu ni jedna stranka, odnosno lista nema većinski broj vijećnika, Sinožić je dodao da je to dobro, jer će morati predlagati zaista dobre projekte od interesa za sve građane, vjerujući da će tako svoju ulogu vidjeti i svi vijećnici, bez obzira kojoj stranci ili listi pripadali. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater