Gradi se aglomeracija Labin-Rabac-Raša

Dugoročno će biti riješena odvodnja za dio Labinštine

| Autor: Branko Biočić
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Prvom etapom počinje realizacija dugo najavljivanog i važnog projekta aglomeracije Labin-Raša-Rabac.

Riječ je o investiciji koja će svoje glavne objekte i trase imati pod zemljom. Kroz taj veliki i kapitalni projekt dugoročno će se riješiti problematika odvodnje na području grada Labina i dijela Labinštine, i to ne samo dio vezan uz izgradnju, nego i veliki udio financiranja.

Prva etapa prijavljena je u sklopu Programa Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027. Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koje kao Posredničko tijelo razine 1 (PT1) provodi postupak prioritizacije prije samog pokretanja postupka izravne dodjele bespovratnih sredstava. Kako bi se dodatno ubrzao početak izvedbe projekta aglomeracije, on je u ovom trenutku podijeljen na etape, od kojih je prva već prijavljena na ovaj poziv, što znači da je kompletna dokumentacija spremna, dozvole ishodovane i čeka se odobrenje sredstava za početak fizičkog izvođenja radova.

(Foto: Grad Labin)(Foto: Grad Labin)

S obzirom da se radi o izrazito zahtjevnom projektu, kao i o financiranju iz vanjskih fondova, nužno je da se cijeli zahvat podijeli u više koraka, a time osim što se početak cijele izvedbe ubrzava, dodatno se osigurava kontrola nad cijelim procesom, jer je riječ o investiciji koja je važan korak u očuvanju okoliša i, posredno, zdravlja. Prva etapa koja je već prijavljena odnosi se na izgradnju UPOV-a TE Vlaška, s postrojenjem za sušenje mulja i potrebnom infrastrukturom, kao i pristupnog puta. Također ovom etapom gradi se kanalizacijski sustav naselja Raša, Krapan, kao i rekonstrukcija postojećeg vodovoda ovih naselja.

Odnosi se to i na izgradnju vodovoda i kanalizacijskog sustava dijela naselja Vinež, Sveti Bartul, Marceljani i Vrećari, rekonstrukciju postojećeg vodovoda i kanalizacije dijela naselja Vinež, Štrmac I Vrećari, vakuumsku kanalizaciju dijela naselja Kapelica, Rogočana, Salakovci, Breg – faza 2 te izgradnju vodovoda i kanalizacijskog sustava dijela naselja Ripenda Verbanci, Kature, dijela gornjeg Labina, ulice Vergerijev uspon, M. Grpca, S.K. Istranina, M. Vlačića, Čekadi, Škrilice, Istarska, Marcilnica, M. Balote. Jednako tako, a ne manje važno, ova etapa obuhvaća i spojni cjevovod UPOV Labin- UPOV TE Vlaška te spojni vodovodni cjevovod VS Breg – VS Raša – dio građevine 1, koji je u istom rovu sa spojnim cjevovodom prema UPOV-u TE Vlaška.

Ovaj izrazito veliki iznos o kojem se govori, čak 54 milijuna eura s uračunatim PDV-om, jedna je od najvećih investicija u povijesti Labinštine, no od izuzetne je važnosti za stanovništvo, za svakog pojedinog građanina i kućanstvo. Dugoročno se i potpuno na ovaj način konačno rješava problem odvodnje, koja je rak rana gotovo svih gradova u Hrvatskoj, a možda i najbolja vijest je to da će od cjelokupne investicije samo oko sedam posto pasti na teret proračuna jedinica lokalne samouprave, dok će sve ostalo, čak 93 posto ukupnog iznosa biti osigurano bespovratno, kroz EU i nacionalne fondove.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater