IMOTSKI

Imotskom i Prološcu 288 milijuna kuna za vodno-komunalu infrastrukturu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Gradu Imotskom i susjednoj općini Prološcu namijenjeno je 288 milijuna kuna za obnovu i izgradnju nove vodno-komunalne infrastrukture, od čega će gotovo 70 posto nepovratno biti osigurano iz fondova Europske unije, rečeno je u ponedjeljak u Imotskom na potpisivanju ugovora o tom projektu.

 "Riječ je o projektu vrijednom 288 milijuna kuna kojim ćemo na području Imotskog i Prološca izgraditi i rekonstruirati više od 60 kilometra kanalizacijske mreže te izgraditi i urediti 32 kilometara vodovodne mreže", istaknuo je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji je bio na potpisivanju ugovora.

Rekao je da projekt treba biti završen od kraja 2023. godine, kao još pet aglomeracija na području Splitsko-dalmatinske županije o kojima su ugovori potpisani prije. To su aglomeracije: Split-Solin, Kaštela-Trogir, Trilj-Dicmo, Sinj te Jelsa-Vrboska na otoku Hvaru.

Ćorić je rekao kako je današnjim potpisivanjem ugovara za Imotski i Proložac završeno potpisivanje ugovora za aglomeracijske projekte u Splitsko-dalmatinskoj županiji u programskom razdoblju koje završava krajem 2023. godine.

Istaknuo je kako će realizacijom današnjeg ugovora Imotski i Proložac postati veliko gradilište, jednako kao što će veliko gradilište postati i cijela županija realizacijom projekata poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture.
Ćorić je najavio da će obnovom i izgradnjom vodno-komunalne infrastrukture u programskom razdoblju nakon 2023. godine biti obuhvaćena i ona područja Splitsko-dalmatinske županije koja nisu obuhvaćena u sadašnjemu programskom razdoblju te je s tim u vezi spomenuo Omiš i Makarsku.
"Vjerujem da će domaća građevinska operativa u Dalmaciji na ovim poslovima biti angažirana sljedećih pet-šest godina i tako će građevinski sektor dati doprinos rastu BDP-a i zaposlenosti", rekao je Ćorić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je rekao kako je za svih šest aglomeracija vodno-komunalne infrastrukture na području Splitsko-dalmatinske županije namijenjeno 4,62 milijarde kuna, od čega 2,54 milijarde nepovratno iz EU fondova. "Radi se o gradnji 625 kilometara kolektora na području županije, 325 kilometara vodovoda, 10 crpnih stanica i 22 vodospreme. Omogućit ćemo priključivanje na osam uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji će zbrinuti 460.000 stanovnika od otpadnih voda", objasnio je Đuroković.
Dodao je kako će s tih šest aglomeracija na području županije na sustav kanalizacije biti priključeno 65.000 građana koji dosad na nj nisu bili priključeni, a oko 15.000 građana dobit će mogućnost javne vodoopskrbe.

Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić je istaknuo kako obnovom i izgradnjom vodno-komunalne infrastrukture imotsko područje "dobiva jako puno" jer je to problem koji desetljećima nije rješavan.

Načelnik Općine Prološca Mate Lasić je istaknuo kako je riječ o iznimno važnom projektu za Imotsku krajinu.
"Posebno važna je kanalizacijska mreža jer je se njome štiti rijeka Vrljika, koja je žila kucavica za Imotsku krajinu i vodom napaja kućanstva od Trilja do Vrgorca", rekao je Lasić.

I dožupan Ante Šošić je rekao kako je današnje potpisivanje ugovora veliki dan za Imotsku krajinu. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater