Medulin ulaže u "zelene" tehnologije

Solarne elektrane štede energiju, ali i proračunski novac

| Autor: Milan Pavlović
Sedam medulinskih fotonaponskih elektrana imat će ukupnu snagu 234 kilovata (Foto Općina Medulin)

Sedam medulinskih fotonaponskih elektrana imat će ukupnu snagu 234 kilovata (Foto Općina Medulin)


Nova školska godina je pred vratima, a u nju će medulinska Osnovna škola "Dr. Mate Demarin" i školska sportska dvorana ući s vrijednom investicijom koja je na krovu jednog i drugog objekta realizirana tijekom ljeta.

"Višak" u mrežu

- Općina Medulin je kroz fond Islanda, Lihtenštajna i Norveške, financiran kroz financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. - 2021., kandidirala izgradnju fotonaponskih krovova na sedam krovova zgrada koje su u vlasništvu općine Medulin. Uz zgradu škole i sportske dvorane, radi se krovovima vatrogasnog doma u Medulinu, dječjeg vrtića Pomer, pročistača otpadnih voda u Premanturi i na Marleri, te poslovnoj zgradi komunalnog društva Med eko servis na Kamiku. Ukupna vrijednost tog projekta iznosila je nešto više od 408 tisuća eura, od čega je spomenuti fond bespovratno osigurao gotovo 347 tisuća eura, 24,5 tisuće eura dodalo je Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok smo ostatak financirali iz vlastitih izvora, govoreći o vrijednom projektu kojim se Medulin još značajnija uključila u proces »zelene tranzicije« kazao nam je općinski načelnik Ivan Kirac.

Na zgradi osnovne škole instalirana je elektrana snage 25, a na sportskoj dvorani 100 kilovata, a ukupno će svih sedam medulinskih fotonaponskih elektrana, kaže Kirac, imati snagu 234 kilovata.

- Puštanje u rad ovih fotonaponskih elektrana općini Medulin će donijeti značajnu proračunsku uštedu s obzirom na to da će se potrošnja i proizvodnja električne energije kompenzirati kroz mjesečne račune koji se dobivaju od HEP-a. To plastično znači da ćemo mi proizvedenu električnu energiju "puštati" u mrežu, te iz mreže povlačiti struju za naše potrebe kroz dvosmjerna brojila, tako da će se računi moći kompenzirati na kraju svakog obračunskog razdoblja, kaže načelnik Kirac.

Solarne panele snage 25 kilovata ovoga ljeta dobila je i OŠ "Dr. Mate Demarin" (Snimio Milivoj Mijošek)Solarne panele snage 25 kilovata ovoga ljeta dobila je i OŠ "Dr. Mate Demarin" (Snimio Milivoj Mijošek)

Kvalitetniji život

Proizvodnja će svakako zadovoljiti potrebe za električnom energijom objekata na kojima se nalaze fotonaponske elektrane, no s obzirom na to da općina, i zbog javne rasvjete, ali i drugih prostora kojim upravlja, ipak ima veće potrebe od proizvodnje koju će ostvariti instaliranim solarnim panelima, u narednom će se razdoblju, kaže Kirac, razmišljati i o drugim potencijalnim projektima zelene tranzicije, te novim solarnim elektranama koje bi se mogle postaviti na novoj zgradi vrtića i još nekim javnim objektima.

- Kad govorimo o ovoj temi želio bih spomenuti provedenu modernizaciju postojeće javne rasvjete na području cijele općine Medulin vrijednu 600 tisuća eura. Tom investicijom sva zastarjela javna rasvjeta zamijenjena je novom LED tehnologijom zahvaljujući kojoj ćemo ostvariti značajne uštede, odnosno smanjiti potrošnju električne energije. Vjerujem da ćemo kroz investicije i projekte koje ćemo u budućnosti realizirati donijeti velike uštede općinskom proračunu, ali kako jedinice lokalne samouprave ne služe da bi gomilale novac na računu, ostvarene prihode i uštede ćemo ulagati u daljnje razvijanje prometnica i ostale infrastrukture, te dizanje razine kvalitete življenja na čitavom području općine Medulin, kazao je načelnik Ivan Kirac dodajući na kraju da je Općina modernizirala javnu rasvjetu uz pomoć kredita koji joj je odobrio HBOR-a na osam godina, uz godišnju fiksnu kamatnu stopu od 0,5 posto.      

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater