KOPRIVNICA

Predstavljen projekt One Sun Connecting North and South

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Projekt One Sun Connecting North and South, predstavljen u utorak na početnoj konferenciji u Koprivnici, usmjeren je na povećanje proizvodnje električne energije iz sunčeve energije u objektima javnog sektora u Hrvatskoj.

Vrijednost tog projekta kreće se oko otprilike milijun eura, od čega je 853.681 bespovratnih sredstava, a financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškog financijskog mehanizma. Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom struje od 981,87 megavatsati (MWh) i smanjenjem godišnjih emisija CO2 od 155,72 tona.

Inače, provođenjem pilot projekata instalacije integriranih solarnih elektrana na 29 javnih zgrada u 16 gradova i općina u Hrvatskoj izravno će se povećati proizvodnja električne energije iz energije sunca i rezultirati smanjenjem emisija CO2. Objekti na kojima će biti provedeni pilot projekti uključuju zgrade škola, vrtića, fakulteta, sportske dvorane te ostale zgrade javne namjene.

"Hrvatska je bogom dana za postavljanje fotonaponskih panela i tim više je potrebno da od nje učinimo energetski samodostatnu državu, koja neće ovisiti o vanjskim krizama", rekao je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, istaknuvši da se o postavljanju solarnih panela počelo razmišljati i prije aktualne energetske krize.

Predstavnica veleposlanstva kraljevine Norveške u Hrvatskoj Homma Latif kazala je da je Norveška zadovoljna što je partner na ovom projektu, naglasivši kako rat u Ukrajini i klimatske promijene prijete još snažnijom energetskom krizom kojoj se moguće oduprijeti ubrzanom zelenom tranzicijom.

Povezivanje s donatorima, u ovom slučaju s Norveškom, od izuzetnog je značaja istaknuo je Mislav Kovač iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. "Od Kraljevine Norveške ne dobivamo samo sredstva, nego se ovdje radi i o transferu znanja i iskustva koji su jednako važni", ustvrdio je Kovač.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić istaknuo je da je u projekt One Sun Connecting North and South uključeno čak 18 partnera. "Da smo se sami javili na poziv na natječaj, teško da bi smo prošli, jer riječ je o velikom projektu. Ovako smo povezali sjever i jug Hrvatske te sjever i jug Europe". zaključio je Šimić.

Početnu konferenciju o tom projektu organizirali su Regionalna energetska agencija Sjever i Grad Koprivnica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of