tradicionalni LJETNI KARNEVAL

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU / Petstotinjak sudionika iz zemlje i inozemstva uz ples i glazbu donijeli maškarano ludilo u Rabac

| Autor: Branko BIOČIĆ


Subotnja večer u Rapcu bila je u znaku tradicionalnog Ljetnog međunarodnog karnevala koji se održao po 18. puta. Maškare iz zemlje i inozemstva u različitim živopisnim kostimima rasplesale su rabačku rivu i šetnicu na kojoj su svojim nepodopštinama razveseljavale i zabavljale Rapčane, Labinjane i mnogobrojne turiste.

Škljocali su fotoaparati, radili su mobiteli i kamere. Domaćin je bila labinska karnevalska skupina Labinjonska kompanija domoća folšarija koja je od 19 sati stala na čelo međunarodne povorke maškara koja je krenula ispred hotela Narcis u uvali Maslinica.

Grupa iz Rijeke (Snimio Branko Biočić)Grupa iz Rijeke (Snimio Branko Biočić)

- Stiglo nam je petstotinjak maškara u 23 maškarane skupine iz Slovenije, Italije, Međimurske, Primorsko – goranske i Istarske županije, a došli su i Meštar i Kraljica Riječkog karnevala. Gotovo sve skupine naši su tradicionalni sudionici a i mi odlazimo kod njih, rekla je Milena Simenuović, voditeljica Labinjonske kompanije- domoće folšarije koja je tradicionalni organizator zimskog i ljetnog karnevala.

Udruga žena Štefanec iz Čakovca (Snimio Branko Biočić)Udruga žena Štefanec iz Čakovca (Snimio Branko Biočić)

- Rabački je već stari ljetni karneval a ja dolazim nekoliko godina sa maškarama iz Rijeke, ovoga puta i kao meštar najvećeg Riječkog karnevala. To je vrlo lijepa manifestacija, mi sudjelujemo na karnevalima od Istre do Dalmacije. Rabac nas uvijek lijepo ugosti, zahvaljujem organizatorima jer znam da je jako puno potrebno da se ovakva manifestacija održi. Ovdje dolazi jako puno grupa iz cijele Hrvatske, svi se već znamo, možemo se i kupati ovdje, dobro se zabavljamo pa mogu reći da je ovo stvarno poseban karneval, rekao je Sandi Pribanić, meštar Riječkog karnevala a kraljica karnevala u Rijeci Maja Babin je dodala:

Grupa iz Verone (Snimio Branko Biočić)Grupa iz Verone (Snimio Branko Biočić)

- I ja sam nekoliko puta sudjelovala na karnevalu u Rapcu ali evo ove godine u cipelama kraljice. Veselila sam se dolasku i zabavi ovdje. Prekrasno je, uvijek je lijepo vidjeti nasmijana lica, vidjeti tolike karnevaliste te uživati u plesu i zabavi, rekla je kraljica Maja.

Uz glazbu, vesela povorka prošla je u mimohodu rabačkom šetnicom do rive gdje su sve skupine predstavile svoje maske, zabavne točke i plesne koreografije. Uz Labinske i Kanfanarske mažoretkinje iz KUD-a Dvigrad predstavile su se Labinjonska kompanija - domoća folšarija, grupa Carnevale di Verona, grupa maskare Servolane "Lalo", Pingo Cestica, Međimurske krave, udruga žena Štefanec, Sveti Rok, Draške maškare, Mesopusna kumpanija Pašac, Lošinjski karneval Lošinj, Špažičari Kostrena, K.U. Čiket Rijeka, Vetrinice Slovenija, KG Siti i Pijani, Krasica pa Rio, Zafdenejeni i Deštakani, Zametske maškare, Zametski zvončari, Zmešani Volosko, Škrljeve maškare i Fakini i Jureši iz Pazina.

Grupa iz Kostrene (Snimio Branko Biočić)Grupa iz Kostrene (Snimio Branko Biočić)

Nakon predstavljanja uslijedila je večera i ples pod maskama na terasi Kuće Valamar (bivši hotel Marina). Karnevalska povorka održala se pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Labina i Grada Labina te pod sponzorstvom Valamar Riviere i Maslinice d.o.o.

Labinjonska kompanija-domoća folšarija, domaćin je karnevala (Snimio Branko Biočić)Labinjonska kompanija-domoća folšarija, domaćin je karnevala (Snimio Branko Biočić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini