SUFINANCIRAN OD ISTARSKE ŽUPANIJE

Program "Pomoć u kući" od velike je važnosti za osobe treće životne dobi. Potpisani ugovori s Pazinom, Labinom, Buzetom i općinom Lanišće

| Autor: Glas Istre
(Foto: Županija istarska)

(Foto: Županija istarska)


Mnogi stariji ljudi žele ostati u svojim domovima što je dulje moguće, a sufinanciranjem programa "Pomoć u kući", Istarska županija im omogućuje da ostanu što samostalniji dok dobivaju potrebnu podršku i skrb. Upravo s tim ciljem, istarski župan Boris Miletić je potpisao ugovore s gradovima Pazin, Labin i Buzet, te općinom Lanišće, za što je u ovogodišnjem proračunu osigurano 55 tisuća eura. U sklopu navedenih programa pomoći u kući obuhvaćene su i općine Raša, Sv. Nedelja, Kršan i Pićan.

"Drago mi je što i ove godine izdvajamo značajna proračunska sredstva za područje socijalne skrbi i što danas potpisujemo ugovore s našim jedinicama lokalne samouprave o sufinanciranju programa pružanja socijalne usluge "Pomoć u kući u 2024. godini". Dio smo ugovora, vrijednih 1,3 milijuna eura, potpisali prije dva tjedna u Pazinu i to s ustanovama i udrugama koje djeluju na području socijalne skrbi. Građani treće životne dobi su nas tijekom svog radnog vijeka na neki način i zadužili, a ono što često ističem je da regionalna i lokalna samouprava najveću pažnju trebaju usmjeriti prema najmlađima, odnosno našoj djeci, ali isto tako i prema starijima osobama", istaknuo je uvodno župan Miletić.

Jedan od segmenata brige o osobama starije životne dobi je svakako i pomoć u kući, uz gerontodomaćice, kao jedan oblik deinstitucionalizacije, odnosno kasnijeg ulaska u domove za starije. Na taj način kompenziramo period dok oni još mogu djelomično samostalno živjeti, a da uz pomoć to bude i kvalitetno življenje“, rekla je resorna pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije dr. Gordana Antić. 

U ime Grada Pazina obratila se pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Nevija Srdoč, koja je uputila zahvalu Županiji u ime korisnika pomoći u kući, istaknuvši da je riječ o jednoj vrlo važnoj usluzi. Skrb u instituciji, dodala je, značajno je skuplja u usporedbi kad gerontodomaćice odlaze kod korisnika, a uostalom i osobama treće životne dobi bolje je u okruženju vlastitog doma. 

"Želim izraziti veliku zahvalnost u ime Općine Lanišće, koja program „Pomoć u kući“ provodi od 2008. godine, a onaj Organizirane dnevne aktivnosti za starije osobe od 2009. Našim stanovnicima treće životne dobi navedeno je znatno poboljšalo i obogatilo život i oni nam se aktivno uključuju u život zajednice. Navedeno ne bi bilo moguće da se jednom tjedno ne okupljamo u središtu Lanišća, stoga hvala Istarskoj županiji na velikoj financijskoj pomoći", poručila je načelnica Općine Lanišće Roberta Medica. 

"Moramo priznati da je standard koji ga mi na ovim istarskim prostorima gradimo gotovo neusporedivo veći nego je u nama susjednim državama, koliko god to možda tendenciozno zvuči, bilo kada je riječ o školstvu ili dječjim vrtićima, bilo kada je riječ o zdravstvu. Međutim, mi volimo sve podcijeniti pa i ove napore koji se čine u zadnje vrijeme ili koji su se činili ranije", smatra gradonačelnik Buzeta Damir Kajin. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater