Brojna ljetna događanja na atraktivnim lokacijama

ZAGREB VAS ZOVE 

| Autor: Milan Pavlović
Zagreb vas zove

Zagreb vas zove


Zagreb je jedan od onih europskih gradova koji žive 365 dana godišnje i koji će svoje goste zaintrigirati, zabaviti i očarati bez obzira na datum njihova dolaska i na godišnje doba.

Ipak, ljeto udahne novu energiju u gradske parkove, na zagrebačke trgove i ulice te se tako jedna od najzelenijih europskih prijestolnica vraća na ljetnu scenu s mnoštvom zanimljivih događanja.

Predstavljamo vam nekoliko gradskih lokacija i sadržaja koji daju snažan pečat početku ovogodišnjeg zagrebačkog ljeta.

Zanimljive manifestacije

U drugoj polovici svibnja, na najljepšem zagrebačkom jezeru Bundek, krenulo je drugo izdanje Pop Up Summer Gardena. Manifestacija je to na kojoj se Zagrepčanima i njihovim gostima, sve do početka srpnja, nudi mnoštvo dobre glazbe i događanja.

Taj veliki piknik u zelenoj gradskoj oazi začinjen je, naravno, i odličnom gastro ponudom. Sadržaji Pop Up-a namijenjeni su svim generacijama pa se tako klinci mogu zabaviti umjetničkim i ECO radionicama, face-paintingom ili pop-up instalacijama, a njihovi roditelji i ostali odrasli posjetitelji, slikanjem na otvorenom, brojnim glazbenim nastupima ili filmskim klasicima pod zvijezdama. Od petka, 4. srpnja, pa do nedjelje, 6. srpnja, na istoj lokaciji održat će se sad već tradicionalni međunarodni festival vatrometa.

Četrnaesti put zaredom, na Bundeku će se okupiti najbolji i najmaštovitiji svjetski priznati pirotehničari, a predviđeno je i nadmetanje pirotehničkih ekipa iz Belgije, Francuske i Hrvatske.

Glazbeni projekti

Nova zagrebačka ljetna pozornica zaživjela je ovog svibnja i u obnovljenoj tvrđavi Medvedgrad koja je odnedavno dom novog kulturno - zabavnog projekta Iznad Zagreba.

Osim u jedinstvenom pogledu na grad, posjetitelji tijekom ljetnih vikenda mogu uživati u koncertima, radionicama, organiziranim šetnjama te mnogim drugim sadržajima u sklopu projekta koji ima za cilj postavljanje Medvedgrada kao jedne od najpoželjnijih gradskih destinacija.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, zadnje svibanjske srijede, započelo je tradicionalnim i bogatim programom događanja ispred kazališta pod nazivom Festival ljetne večeri HNK u Zagrebu.

tdzjhet

Kazališna pozornica se na travnjak ispred HNK "iselila" tijekom lockdowna, a nastupi na otvorenom naišli su na tako dobar odjek publike da su postali dio redovnog programa HNK u Zagrebu tijekom svibnja, lipnja, ali i u rujnu i listopadu. U sklopu Festivala, s odabranim programima, nastupit će članovi baleta, opere, zbora i drame HNK.

Spomenimo posebno događanje pod nazivom Poetske konzultacije tijekom kojeg će članovi umjetničkih ansambala poput liječnika ili psihologa slušati građane koji budu sjedili nasuprot njih i kroz kratak razgovor artikulirati, otplesati ili otpjevati dio života koji im ispričaju.

Veliki glazbeni tulum planiran je za zatvaranje Festivala uz glazbu Prljavog kazališta, Haustora, Azre i Filma, a u izvedbi Ante Gele, Nikše Kušelja i glumaca Drame.

Zabavni projekti

Najveću pozornicu na otvorenom i ovog je proljeća na plato Gradec donio Baš Naš gourmet & music festival koji predstavlja vrhunsku gastronomiju i sjajnu zabavu. Uz party glazbeni line up, svake večeri do 25. lipnja, ovaj festival nudi bogat izbor raznolikog pića i vrhunsku gastro ponudu s potpisom renomiranih hrvatskih kuhara. Kad je dobra hrana u pitanju, gurmani su ovog proljeća doista na iskušenju na koju stranu krenuti jer je ponuda na mnogim gradskim lokacijama primamljiva.

Jedna od njih je i Jarun gdje se do 12. lipnja održava treće izdanje Food Truck Festivala, prvog hrvatskog street food festivala na kotačima. Svoje specijalitete na ovom festivalu nudi šest vrhunskih hrvatskih food truckova uz raznovrsnu glazbenu kulisu festivala koja svakoga dana donosi nastupe uživo ili gostovanja zagrebačkih DJ-eva.

Za one željne nešto ozbiljnijih sadržaja, jedna od adresa do koje mogu prošetati ovog lipnja, je i Muzej suvremene umjetnosti. Tamo se sve do 2. srpnja održava manifestacija pod nazivom Ljeto u MSU koja svake subote donosi multimedijalna događanja- koncerte, izložbe, kazalište, performans i film. Film, i to onaj animirani, u Zagrebu se već 50. godina slavi na Animafestu koji će se i ovoga ljeta održati u terminu od 6. do 11. lipnja. Studentski centar, Kino SC, Teatar &TD, Kino Tuškanac, Ljetna pozornica Tuškanac te druge gradske lokacije, bit će pozornice ovogodišnjeg Animafesta na kojem će gostovati više od 350 autora koji u glavni grad Hrvatske dolaze proslaviti pola stoljeća najuglednijeg hrvatskog filmskog festivala.

Ljubitelji kulture mogu uživat u popularnoj manifestaciji Zagreb Classic, koji će se održat od 23. – 29. lipnja, a tom prigodom Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ-a je izjavila:

"S veseljem pozivam sve da posjete Zagreb koji je pun događanja i po mnogima, najljepši upravo u ovim mjesecima koji nam dolaze. Zagreb Classic 2022. s vrhunskom klasičnom glazbom pod vedrim nebom započinje u četvrtak, 23. lipnja, koncertom ukrajinske solistice na violini Anastasiye Petryshak i orkestra Opere HNK u Zagrebu, a završava u srijedu, 29. lipnja, koncertom komornog orkestra Cameristi della Scala, kojeg čine glazbenici orkestra Teatro alla Scala iz Milana. Svi programi su besplatni, a posjetitelji Zagreb Classica imat će priliku uživati u prvorazrednim glazbenim poslasticama te divnom ambijentu i ugođaju Trga kralja Tomislava"

U četvrtak, 12. lipnja održat će se drugi od četiri planirana happeninga u sklopu Projekta Ilica: Q’Art. Projekt se bavi transformacijom napuštenih javnih prostora u zagrebačkoj Ilici, a cilj mu je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz višedimenzionalno multidisciplinarno događanje koje podrazumijeva različite umjetničke discipline i public art, kulturne sadržaje, šetnje, interakcije, edukativne radionice, predavanja, prezentacije, kreativne manifestacije i okupljanje stanovnika i susjeda.

Od 17. lipnja, punih mjesec dana umjetnost će ponovno stanovati i parku Ribnjak. Projekt Art Park u tih mjesec dana pretvara Ribnjak u jednu od najugodnijih i najležernijih zagrebačkih lokacija u kojoj su u dobroj atmosferi svakodnevno na programu druženja i najrazličitiji oblici umjetničkog izričaja.

Brojna događanja očekuju posjetitelje i u sklopu Ljeta kod Matoša na Gornjem gradu, Ljetnih noći Teatra Exit, ali i glazbene poslastice koje donose nastupi nekih od najvećih svjetskih glazbenih zvijezda današnjice.

Koncerti svjetskih zvijezda

U Zagreb se nakon više od šest godina od zadnjeg održanog koncerta vraćaju britanski alt-rock velikani Placebo koji će u ponedjeljak, 27. lipnja nastupiti na pozornici SRC Šalata. Na istom mjestu, samo tri dana kasnije, 30. lipnja nastupit će i legendarni Simple Mindsi koji u hrvatsku metropolu stižu u sklopu svjetske turneje „40 Years Of Hits“. No, ni to nije sve jer između ta dva velika, svoj je koncertni nastup u Zagrebu uspio „ugurati“ jedan velikan Zucchero čiji je koncert u Lisinskom 28. lipnja, a u sklopu njegovog aktualnog World Wild Toura.

Zagreb je od Istre udaljen samo 2 sata vožnje pa vjerujemo da će mnogi Istrijani ovog ljeta uživati u nekom od ovih zanimljiivih događanja

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater