BRUNO BULIĆ:

O štrajku će odlučiti štrajkački odbor


"Nakon svega što se je u Uljaniku desilo Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije traži od Uprave i Nadzornog odbora, kako Uljanika d.d. tako i Uljanik Brodogradilišta da odstupe sa svojih mjesta jer su i temeljem Zakona o trgovačkim društvima odgovorni za ovo stanje", poručio je danas u Puli predsjednik SIKD-a Bruno Bulić.

On je kazao kako je aktualno vodstvo svojim odlukama dovelo Uljanik skoro pa u bezizlaznu situaciju u kojoj "s jedne strane imaju omču oko vrata jer moraju dovršiti 12 plovnih jedinica da ne završi u stečaju čitava grupa Uljanik, dok s druge strane moraju tražiti novac da se radnicima isplate plaće i božićnice, kooperantima njihov dio, a dobavljačima potraživanja bez podmirenja kojih nema novih materijala za nastavak proizvodnje".

"Što se tiče sindikata on ide dalje svojim putem, a hoće li narednog utorka biti štrajka ili ne to će odlučiti štrajkaški odbor. Vidjet ćemo sve u ponedjeljak", kazao je Bulić. On je prozvao i hrvatsku Vladu koju uz Upravu smatra suodgovornom za stanje u Uljaniku. "Normalno je i potrebno da država kao jamac sudjeluje u financiranju proizvodnje, međutim grijeh države je što nije vodila brigu o dinamici trošenja tog novca i realizaciji proizvodnog programa koji garantira povrat tog novca u državnu blagajnu. Zbog toga mislim da bi Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija trebali pitati da li su oni dobili izvještaje iz Uljanika i ako su ih dobili što su činili da do ove situacije u kojoj se sada nalazimo ne dođe, ili ako ih nisu dobili onda zašto nisu tražili odgovornost od onih koji su ih trebali dati", kazao je Bulić dodavši da se radi o oko 500-njak milijuna Eura državnih jamstava za plovne jedinice koje su u Uljaniku u raznim fazama izgradnje.

Govoreći o programu restrukturiranja i diverzifikacije poslovanja koji se najavljuje u Uljaniku Bulić je ponovio da se u materijalima spominje brojka od 25 milijuna eura koje bi trebalo osigurati za otpremnine radnicima, te da bi prosječna otpremnina trebala iznositi oko 15 tisuća eura.

"I osnovnoškolac može podijeliti te dvije brojke i doći do brojke od cca 1.700 koji bi, jasno je, na kraju tog postupka trebali biti proglašeni viškom. Kada se u sve to ubaci i diverzifikacija koja se spominje da bi ljudi teže razumjeli, a koja označava prenamjenu djelatnosti, posve je razvidno da taj broj radnika u Uljaniku neće biti potreban, odnosno od 4.600 radnika koliko ih je sada zaposleno na razini Uljanik grupe bit će sasvim dovoljno njih otprilike oko 3 tisuće i negdje preko 40-50 posto manje kooperanata", zaključio je čelnik SIKD. (M. PAVLOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini