prva u hrvatskoj

Primorsko-goranska županija sufinancira postupke medicinski potpomognute oplodnje

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Primorsko-goranska županija sufinancirat će postupak medicinski potpomognute oplodnje nakon što isteknu sve mogućnosti preko HZZO-a, izvijestila je nadležna županijska pročelnica Dragica Marač na konferenciji za medije u ponedjeljak.

Istaknula je da je riječ o trajnom aktu koji će donijeti Županijska skupština PGŽ-a.

"Ova mjera će se provoditi tako da će Primorsko-goranska županija svakom gradu i općini koji ima opći akt o sufinanciranju troškova medicinski potpomognute oplodnje i na temelju kojeg je odobrila takvu pomoć krajnjem korisniku, osigurati 50 postotni udjel do najviše tisuću eura.

Na području županije su to za sad gradovi Kastav i Bakar te Općina Omišalj. Pročelnica Marać je, ističući da po istraživanjima oko 20 posto parova ima problema s neplodnošću, pozvala i druge jedinice lokalne samouprave da se uključe u program.

Ova nova mjera je dio proaktivne demografske politike u okviru koje Primorsko-goranska županija sufinancira dugotrajan priuštiv najam za mlade obitelji. Tako se do sad uredilo devet stanova", naglasila je Marač.

Ustvrdila je da je PGŽ prva županija u Hrvatskoj koja će pomoći mladim parovima s financiranjem potpomognute oplodnje.

Župan Zlatko Komadina je na konferenciji za medije izvijestio da je na njegovu kolegiju prošlog tjedna odlučeno o raspodjeli 1,6 milijune eura za poticanje rada osam županijskih lučkih prava u tekućoj godini.

Time će se ostvariti niz projekata unapređenja lučke infrastrukture, rekao je župan. Neki od njih su rekonstrukcija pričuvne trajektne luke Črišnjeva, radovi u lukama za javni promet Valun i Cres, nautički vezovi na novoj obali u luci Mošćenička Draga te sanacija i rekonstrukcija luke Melak u Loparu.

Izvijestio je i da se, prema prijedlogu odluke o odobravanju financijskih sredstava za provedbu programa i projekata iz područja zaštite zdravlja u 2024. godini dodjeljuje 75.300 eura za devet projekata udruga, a 70 tisuća eura raspoređuje se i za sufinanciranje programa i projekata lokalnih akcijskih grupa iz područja poljoprivrede i ribarstva u 2024. godini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini