ličko-senjska županija

Stranka "LiPO" opet bojkotirala sudjelovanje u radu Županijske skupštine

| Autor: Marin Smolčić
(Snimio: Marin Smolčić)

(Snimio: Marin Smolčić)


U Velikoj dvorani Gradske vijećnice održana je redovna sjednica Županijske skupštine za koju je predsjednik Marijan Kustić predložio 37 točaka Dnevnoga reda. Kao i na prošloj sjednici Županijske skupštine ostalo je prazno deset mjesta koje inače zauzimaju vijećnici oporbene stranke "LiPO" koji su i danas bojkotirali rad ovoga tijela. Budući je gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević ostao bez mandata, nedavno je aktivirao mandat kao član Županijske skupštine i kao nositelj liste HSP-a danas na početku sjednice potpisao za novu dužnost. Potom je sve započelo uvijek zanimljivim Aktualnim satom. Prvo je pitanje postavio Tomislav Zrinski (Socijaldemokrati). Zaključio je kako je za svaku pohvalu što se diljem Ličko-senjske županije gradi i obnavlja mnoštvo zgrada, igrališta i ustanova.

"Aktualni su i brojni poticaji u poljoprivredi, ali se pitam što će se dogoditi kada oni nestanu. Nisam čuo da se na ovim prostorima bilo što prerađuje od mnogih poljoprivrednih proizvoda. Ova županija je poznata po šumskim bogatstvima, ali samo na način da se trupci izvoze u druge zemlje. Uskoro ćemo ostati bez dijela Kosinja. Zanima me hoćemo li uskoro dobiti neki proizvodni pogon", pitao je Tomoslav Zrinski čije se drugo pitanje odnosilo na zatvaranje poštanskih ureda u mnogim ličkim naseljima te koliko lokalnih političkih kadrova participiraju u radu Hrvatskih pošta.

(Snimio: Marin Smolčić)(Snimio: Marin Smolčić)

U svojem odgovoru župan Ernest Petry je podsjetio kako jedinice lokalne samouprave ne mogu graditi proizvodne pogone.

"Ali zato možemo biti i jesmo snažan suport svima koji su spremni za ozbiljna ulganja i gradnju na ovim područjima. To se prvenstveno mora uskladiti s prostorno-planskom dokumentacijom naše županije, što će se uskoro dogoditi po deseti puta. Kroz našu županiju je prošlo mnoštvo investitora koji su se zanima i zanimaju se za gradnju brojnih proizvodnih pogona, projekata za energetiku i preradu drveta do finalnih proizvoda. Ličko-senjska županija ne odlučuje o kvotama koje su odredile Hrvatske šume. To je vrlo kompleksno pitanje koje se ne odnosi na Ličko-senjsku županiju. Kod nas postoje bogate zalihe bukovine, ali se ta vrsta drveta rijetko korisiti za namještaj ili druge finalne proizvode.

Već ste upoznati kako je Grad Gospić prodao parcelu u Poslovnoj zoni Smiljan gdje će se proizvoditi dijelovi za elektrobaterije. Dakle, projekata ima, ali mi na njih ne možemo utjecati.

(Snimio: Marin Smolčić)(Snimio: Marin Smolčić)

Vezano uz rad nekolicine lokalnih Poštanskih ureda vrlo je važno da građani iz pojedinih naselja ne moraju za svaku sitnicu putovati do većih središta da bi plaćali račune ili izvršavali druge obaveze. U tu kategoriju poslova i potreba građana ubraja se i nedavno otvaranje bankomata u Ličkom Osiku, ustvrdio je župan Petry.

Na današnjoj sjednici raspravljalo se o 37 točaka Dnevnoga reda, većinom izvješća o radu brojnih ustanova i poduzeća čiji je osnivač Ličko-senjska županija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom