IMPERATIV

Europska unija želi stati na kraj nasilju nad djecom, evo novog plana

| Autor: Olga Monika Menčik
(Snimio: Vedran Karuza)

(Snimio: Vedran Karuza)


Nasilje nad djecom i dalje je velik izazov u Europskoj uniji, ali i izvan nje. Između 13 i 29 posto školaraca u dobi od 15 godina izjavilo je da su često zlostavljani, a gotovo 14 posto odraslih žena izjavilo je da je doživjelo seksualno nasilje u djetinjstvu, a taj bi udio mogao biti i veći. U EU-u živi 80 milijuna djece, a mjere vlada imaju veći utjecaj na njih nego na bilo koju drugu skupinu u društvu.

– Zaštita djece moralni je i pravni imperativ. Riječ je i o strateško­m i dugoročnom ulaganju u naša društva, poručili su iz Europske komisije u povodu donošenja Preporuke o razvoju i jačanju integriranih sustava za zaštitu djece u najboljem interesu djeteta. Ovom Preporukom, koja je donesena u utorak, planira se potaknuti države članice na jačanje sustava za zaštitu, kao obvezu iz Strategije EU-a o pravima djeteta.

UN-ova konvencija

Ovom Preporukom želi se staviti djecu u središte integriranih sustava za zaštitu djece, podupirati države članice u prilagodbi sustava kako bi se svako dijete zaštitilo od svih oblika nasilja pomoću zakonodavstva, politike ili financiranja EU-a.

Osim toga, cilj je odgovoriti na sigurnosne potrebe djece na internetu i izvan njega poboljšanjem digitalne pismenosti djece, uspostaviti sveobuhvatne i koordinirane mjere potpore u slučajevima nasilja nad djecom.

To započinje sprečavanjem i borbom protiv diskriminacije, pružanjem ciljane potpore i poticanjem društvene kulture nulte stope nasilja nad djecom, navodi se u priopćenju Komisije.

Preporuka se odnosi na mnogo aspekata dječjih prava i potreba za unapređivanjem javnih politika, praksi, normativnog okvira i načina rada, a s obzirom na to da je donesena u utorak – ona zahtijeva vremena za kvalitetan uvid, kažu iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

– Pozdravljamo sve napore koji idu u smjeru poboljšanja zaštite prava i interesa djece u svim područjima, posebice po pitanju nasilja nad djecom. Već sama UN-ova Konvencija o pravima djeteta, kao važan međunarodni ugovor, ima nadzakonsku snagu te se njome jamči zaštita prava svakom djetetu u svim područjima života (obrazovanje, zdravstvo, roditeljska skrb, pravosuđe, mediji, itd.).

Isto tako, podnošenje izvješća UN-ovom Odboru za prava djeteta od strane država stranaka Konvencije, među kojima je Republika Hrvatska, jedan je od ključnih mehanizama za nadzor koliko države članice stvarno poštuju obveze preuzete njezinim ratificiranjem, rekli su iz Ureda pravobraniteljice.

Ova Preporuka planira uspostaviti opći okvir integriranih sustava za zaštitu djece, a države članice pozivaju se da izrade nacionalne planove za okončanje nasilja nad djecom, na učinkovitu provedbu zakonodavstva EU-a i nacionalnog zakonodavstva o zaštiti djece, uspostavu koordinacijskih struktura, jačanje ljudskih i financijskih resursa te poboljšanje prikupljanja podataka.

Za promjenu nabolje nužni su napori djeci najbližih osoba

Na pitanje o tome hoće li se ovom Preporukom stvari poboljšati, Iz Ureda pravobraniteljice za djecu poručili su da nikada sama preporuka ne mijenja stvari nabolje niti ih poboljšava.

– To čine volja i odlučnost onih koji odlučuju, djeluju i koji su odgovorni za stvarnu implementaciju Konvencije. Također, za promjenu stvari nabolje nužni su podrška, znanje i vještina djetetu najbližih osoba: roditelja, odgojitelja i učitelja, ističu.

Zajedničko djelovanje

– Ova Preporuka je u okviru Europske unije važna kao što su globalno važne preporuke Odbora za prava djeteta. Sve ove preporuke se temelje na Konvenciji o pravima djeteta i drugim međunarodnim dokumentima vezanima uz ljudska prava djece, a koja obvezuje svaku državu stranku Konvencije.

Izuzetno je važno da se ona odnosi na integrirani sustav zaštite u najboljem interesu djeteta, jer bez takvog pristupa nema napretka u stvarnim promjenama prema istinskom, a ne samo deklarativnom poštovanju svih dječjih prava, poručuju uz Ureda pravobraniteljice.

Oni već godinama upozoravaju na važnost međusektorske povezanosti u zajedničkom djelovanju u cilju zaštite prava i dobrobiti djece izložene nasilju i zanemarivanju.

Osim toga, zalažu se za kontinuirano provođenje edukativnih kampanja i preventivnih aktivnosti za djecu i odrasle o neprihvatljivosti nasilja nad djecom i njegovoj štetnosti za razvoj djece, kao i za širu edukaciju i senzibilizaciju djece i odraslih o pravilnom korištenju interneta, načinima zaštite i postupanja kad se dogode povrede prava djece u digitalnom okruženju.

– Već samo uključivanje teme sigurnosnih potreba djece na internetu predstavlja dobar temelj za bolju zaštitu djece u digitalnom svijetu. Također, upoznati smo s nedavno provedenim konzultacijama Platforme EU za participaciju djece koje se spominju u dokumentu Preporuke budući da su u istima sudjelovala i djeca iz Hrvatske, uključujući članove Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS).

Neke od ključnih preporuka djece koje su proizašle iz ovih konzultacija odnose se na njihovu želju da ih odrasli slušaju, poštuju i vjeruju im; da odrasli rano prepoznaju probleme s kojima se susreću i pruže im kontinuiranu i preventivnu podršku te da odrasli (stručnjaci i obitelji) surađuju kako bi djeca bila sigurna.

Isto tako, djeca od odraslih žele više informacija o tome kako se nositi s mogućim rizicima i opasnostima, više podrške za mentalno zdravlje, kao i više smjernica o online sigurnosti i učinkovite propise koji bi ih zaštitili u digitalnom svijetu, rekli su iz Ureda pravobraniteljice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini