MJESTO UGODNIJEG ŽIVOTA

Hrvatica i Amerikanac svoj mir našli u Skradu: "Ako kažem da je najglasnija stvar ovdje vlak, sve sam rekla…"

| Autor: Marinko Krmpotić
Gorana Rezendes kraj jednog od svojih oldtimer ljubimaca (Snimio Marinko Krmpotić)

Gorana Rezendes kraj jednog od svojih oldtimer ljubimaca (Snimio Marinko Krmpotić)


Gorski kotar sve će više biti mjesto u koje će se doseljavati ljudi iz drugih sredina u potrazi za ugodnijim načinom života. Jer, u Gorskom kotaru može se itekako živjeti bez gužve, vreve i kaotičnosti gradskih sredina, a istodobno raditi od kuće.

Ako, naravno, imate posao takve vrste.

Među one koji su odlučili upravo to ubrojiti treba i mladi riječko-američki (sada goranski!) bračni par kojeg čine Frank i Gorana Rezendes koji već pet godina živi u Skradu. Gorana je Riječanka (djevojačko prezime joj je Cindrić) koja je budućeg supruga, moreplovca s radnim mjestom na američkom vojnom brodu, upoznala u Zagrebu.

Živjeli su neko vrijeme u Rijeci, ali budući da Frank ne voli gradsku gužvu, prije pet su godina odlučili kupiti kuću negdje izvan Rijeke, a izbor je pao na Gorski kotar koji Franka podsjeća na njegov rodni Massachussets, govori nam Gorana.

3 D lik psa

Škola letenja

Uz sve spomenuto, Gorana se odnedavno počela baviti i – letenjem.
– Pohađam teoriju u školi letenja na Grobniku. Već sam imala i nekoliko letova na Cesni i Pipistrelu. Letenje me jako zanima, uživam u toj slobodi koju ti pruža let i svakako ću nastojati školu letenja privesti kraju – rekla je Gorana.

Vlak najglasniji

– Obišli smo nekoliko kuća u različitim dijelovima Gorskog kotara. Najviše nam se dopala jedna kuća u Skradu pa smo je kupili, obnovili i uredili i tu sada živimo. Zadovoljni smo i lijepo nam je, a ono što je najbitnije je taj mir, opuštenost, tišina. Ako kažem da je najglasnija stvar vlak, onda sam sve rekla. Naravno, Skrad nema ono što je u gradu normalno, a to je mogućnost kupovine bilo čega puno brže, kao i niz dugih stvari, ali u osnovi smo sretni i zadovoljni.

Ja se bavim, između ostalog, glazbenom produkcijom pa smo u podrumu kuće uredili vrlo kvalitetan studijski prostor za snimanje. Možemo snimati sve, dobrodošli su glazbenici i bendovi. Imam svu potrebnu tehniku, petnaestak vrlo kvalitetnih mikrofona i vrlo dobre uvjete rada. Nedavno sam radila za prvu sezonu TV serije »Gora«, kao i na nedavnom snimanju američke TV serije »Momo« u Rijeci – govori Gorana koja ima još jednu ljubav zahvaljujući kojoj smo s njom i stupili u kontakt. Naime, ona jako voli crtati i gdje god ide uvijek su uz nju bilježnice u koje skicira, crta… Upravo to radila je kad bi dolazila u Delnice na kavu u kafić Tiffany. Osoblje kafića to je primijetilo, učinilo im se zanimljivim i prenijeli su to gore potpisanom novinaru. I eto priče…

Glazbeni studio u Skradu / Foto G. REZENDES

Skice i crteži

– Slikam i crtam još od osnovne škole. Volim crtati sve oko sebe pa imam nekoliko bilježnica, malih i velikih, nekoliko registratora s brojnim skicama, crtežima i slikama, eksperimentiram s bojama, markerima, olovkom, kemijskama… Najviše volim motive vezane uz svijet tehnike, a to znači avione, helikoptere, kamione, vojna vozila, ali i životinje, pejzaž, zgrade, gradski život, imam i cijelu bilježnicu karikatura, zanima me i airsoft, modelarstvo… Sve oko mene me zanima, bilježnica je uvijek sa mnom i kad sjednem u kafić crtam, skiciram… radim i u 3D tehnici, napravila sam modele tri psa i sad razvijam priču o njima, pokušat ću predočiti neki njihov razgovor. Crtanje me opušta, dio je mene i naravno da se nastojim što više razviti, a nije nemoguće da dio tog svog rada i predstavim javnosti – govori Gorana koja uz glazbu i crtanje ima još dva hobija. Oldtimere i – letenje!

Vojna vozila jedan su od omiljenih motiva Gorane Rezendes

– Ljubav prema starim vozilima traje nekoliko godina, a »zarazio« me je suprug Frank koji se time bavi duže. Trenutačno imamo četiri oldtimera – kampanjolu, starog fićota, veliki Chevy Suburban i vrlo rijetki Renault Rodeo, a najstarija je kampanjola iz 1975. godine. Naravno, sudjelujemo na brojnim susretima oldtimera, bili smo nedavno u Opatiji, spremamo se sada krenuti i na niz drugih druženja koja će tijekom proljeća i ljeta biti održana u Zagrebu, Zadru, Ivanić Gradu, Bjelovaru… S ova četiri postojeća oldtimera smo za sada zadovoljni i njihovo održavanje traži podosta truda i sredstava pa do daljnjega ne planiramo kupiti ništa novo staro! No, nikad se ne zna jer strast prema oldtimerima često zna mijenjati odluke – govori Gorana Rezendes.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini