JUBA

Formirana vlada nacionalnog jedinstva u Južnom Sudanu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Južnog Sudan Salva Kiir i vođa opozicije Riek Machar formirali su u subotu vladu nacionalnog jedinstva, u sklopu mirovnog sporazuma kojim bi se trebao okončati građanski rat koji je započeo 2013.

Vlada je formirana u zadnji tren prije isteka roka postavljenog prošle godine pod pritiskom UN-a, SAD-a i dijela istočnoafričkih zemalja.

Machar je položio prisegu i postao potpredsjednik u subotu u prijestolnici Jubi, što je položaj na kojemu je prethodno bio dva puta.

Južni Sudan, koji se odvojio od Sudana 2011., od 2013. potresa građanski rat koji je izbio nakon što je Kiir optužio Machara za pokušaj državnog udara.

U ratu su poginuli deseci tisuća ljudi, a raseljeno ih je oko 4 milijuna.

Kiir i Machar sklopili su mirovni sporazum 2018.

"Formirali smo tranzicijsku vladu Južnog Sudana kako bismo okončali patnje naših ljudi", rekao je Kiir u subotu.

"Nećemo vratiti našu zemlju u stanje rata", dodao je Machar.

"Dosta je dosta", zaključio je.

Nekoliko prethodnih dogovora propalo je.

Nadbiskup Canterburyja, koji je zajedno s papom Franjom poslao posebnu božićnu poruku južnosudanskim vođama, u kojoj su apelirali na mir, rekao je kako se moli za "dugoročni mir i ujedinjeno vodstvo" u zemlji.

"Radujem se zajedno s Južnosudancima, pogotovo s raseljenima, gladnima i tugujućima koji su tako dugo čekali", napisao je Justin Welby na Twitteru.

UN je upozorio u četvrtak da bi glad mogla ugroziti 6, 5 milijuna ljudi u Južnom Sudanu, što je više od pola stanovništva, u razdoblju od svibnja do srpnja ove godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of