POVRATAK KLASICI

STJEPAN HAUSER OBJAVIO NOVI SPOT ZA REMEK-DJELO SVJETSKE KLASIKE. Uskoro stiže i njegov prvi solo album

| Autor: Mladen RADIĆ
Sa snimanja spota (Saša MILJEVIĆ)

Sa snimanja spota (Saša MILJEVIĆ)


Svjetski poznati pulski violončelist Stjepan Hauser je objavio novi spot za remek-djelo svjetske klasike, a radi se o "Nessun dorma", ariji iz zadnjeg čina opere "Turandot" Giacoma Puccinija. Spot je sniman u Šijanskoj šumi, a Hauserovu emotivnu i moćnu izvedbu prati sedamdesetak djece iz dječjeg simfonijskog orkestra Udruge So Do - El Sistema Hrvatska. Režiju potpisuje Medvid produkcija. Lokacija ima važnu simboliku jer je Stjepan Hauser prohodao baš u toj šumi.

"Nessun dorma" će biti objavljena na Hauserovom prvom solo albumu "Classic" (Sony Classical/Menart). Arija je postala globalno popularna nakon što ju je Luciano Pavarotti zapjevao na otvorenju Svjetskog nogometnog prvenstva 1990.

Na albumu "Classic" će biti Hauserove omiljene klasične melodije, njih 16, koje je pažljivo birao i aranžirao za violončelo, a prije "Nessun dorma" objavljen je i spot za "Swan lake" ("Labuđe jezero"), slavnu kompoziciju P. I. Čajkovskog koja će se također naći na albumu.

"To su najljepše i najromantičnije melodije ikad napisane u klasičnoj glazbi. Djela najvećih kompozitora, odsvirana na violončelu, najljepšem i najromantičnijem instrumentu ikad", opisuje tako Hauser svoj prvijenac. Album je snimljen u pratnji Londonskog simfonijskog orkestra, a produkciju potpisuje Robin Smith.

Posebnu pažnju je posvetio i Mozartu koji je napisao mnogo predivnih djela pa mu je, kaže, bilo teško odabrati što staviti na album. Hauser je tako za ovaj album odabrao dirljive polagane stavke iz "Concerto for Clarinet" i "Piano Concerto No. 21" i "Lacrimosa" iz Mozartovog "Requiema".

Zanimljivo je i da je planetarno slavni dvojac 2Cellos, kojeg uz Hausera čini i Luka Šulić, privremeno uzeo stanku, a oba člana predstavljaju se samostalnim projektima. Šulić je tako u Rimu s orkestrom Nacionalne akademije Santa Cecilia pod vodstvom Luigija Piovana snimio album na kojem je uspješno priredio Vivaldijeva "Četiri godišnja doba" za violončelo, što je prvi put da je netko ovaj klasik aranžirao za čelo.

Obojica su se na taj način vratili klasici od koje se nikada nisu zapravo razdvojili iako su svjetsku slavu stekli obradama pop hitova, no povremeno bi se uživo posvetili i klasičnom repertoaru, zajedno ili kroz solo koncerte, poput nastupa Hausera i prijatelja pretprošlog ljeta u pulskoj Areni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater