U DOBA KORONAKRIZE

LABINSKA UMJETNIČKA ŠKOLA MATKA BRAJŠE RAŠANA I DALJE AKTIVNA: Virtualni koncerti i intenzivne vježbe u kućnoj izolaciji

| Autor: Branko BIOČIĆ
Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


Učenici sudjeluju u svakodnevnoj video-nastavi sa svojim učiteljima, kao i u grupnoj teorijskoj i plesnoj nastavi gdje im učitelji snimaju video-predavanja, osmišljavaju video glazbene igre, šalju nastavne listiće, a sve s ciljem kako bi nastavu u ovim otežanim uvjetima učinili što zanimljivijom i efektnijom

Već sedam tjedana učionice Umjetničke škole Matka Brajše Rašana su prazne. Utihnuli su zvuci različitih instrumenata i veseli povici razigranih učenika. No, učenici i dalje marljivo vježbaju i postižu rezultate, ali na daljinu, prateći nastavu preko laptopa i tableta, putem raznih internetskih platformi (Teams-virtualnih učionica, Viber-grupa, Skype-sastanaka, Yammer, Zoom, Hangsout-poziva, svi u kućnoj izolaciji, ali kreativno i uspješno). Svaki učitelj pronašao je najuspješniji model za nastavu i prilagodio se novonastaloj situaciji.

Video-nastava

Učenici sudjeluju u svakodnevnoj video-nastavi sa svojim učiteljima, kao i u grupnoj teorijskoj i plesnoj nastavi gdje im učitelji snimaju video-predavanja, osmišljavaju video glazbene-igre, šalju nastavne listiće, a sve s ciljem kako bi nastavu u ovim otežanim uvjetima učinili što zanimljivijom i efektnijom.

Svi se trude postići maksimum u cijeloj situaciji, i rezultati su vidljivi. Čini se kako mnogi učenici postižu čak i bolje rezultate na online nastavi, fokusiraniji su i redovitije rade. Jedan od razloga je što imaju manje ostalih aktivnosti, a i što su roditelji svakodnevno uključeni u nastavni proces, kontrolirajući njihov rad i aktivnosti.

- Budući da nismo bili u mogućnosti realizirati brojne planirane projekte i manifestacije, osmislili smo seriju virtualnih koncerata na kojima je samo u mjesec dana, na pet virtualnih concertina, nastupilo dvjestotinjak naših marljivih učenika. Učenici su svirali na klavirima i klavijaturama, gitarama, violinama, klarinetima, flautama, saksofonima i udaraljkama, uz snimljenu klavirsku pratnju, što je za sve predstavljao veliki izazov. Video-projekciju potpisuje kolega Marijano Atanasković, kome se puno zahvaljujemo na velikom trudu. Virtualni koncerti objavljeni su na YouTube portalu Umjetničke škole Matka Brajše Rašana, kao i na web i facebook stranici škole.

Prvi objavljeni Virtualni concertino je u samo 24 sata imao više od 1.000 pregleda. Obilježavajući Svjetski dan plesa (29. travnja) objavljen je prvi Plesni concertino koji sadrži radove i improvizacije na temelju plesne predstave "Pipi Duga Čarapa", a sastoji se od izvedbi suvremenog plesa i klasičnog baleta učenika Plesnog odjela škole, gdje učenici plešu u vrtovima, dnevnim boravcima i dječjim sobama.

Sljedeći virtualni koncert, šesti, bit će već u četvrtak, a zatim Virtualni concertino harmonikaša, kojim ćemo izvedbom glazbe različitih stilova prigodno obilježiti Svjetski dan harmonike 6. svibnja. Na sličan način, brojnim koncertima, nastavljamo sve do kraja nastavne godine. Umjetnost je univerzalna, razlikuje se po stilovima, a mi ih ovim putem nastojimo objediniti i predstaviti publici, kaže ravnateljica labinske umjetničke škole Melita Lasek Satterwhite. Ističe kako izvedbe nisu na najkvalitetnijim instrumentima, niti su najjasnije snimljene, a nisu ni svi instrumenti najbolje naštimani. Učenici početnici su naučili sami štimati instrumente, a čak i zamijeniti žice na violini i gitari ukoliko je bilo potrebno.

Puno ljubavi

- Svaka točka pripremana je s puno ljubavi i emocija, zajedničkog rada na daljinu učenika i učitelja, a uz svesrdnu pomoć i podršku roditelja, nona i nonića, koji su sudjelovali u snimanju videa. Cilj nam je bio u trenutnim skromnim uvjetima i mogućnostima pružiti našoj vjernoj publici trenutke uživanja u glazbi i plesnim izvedbama uz naše mlade umjetnike. Bit će ovo trajni zapis jednog vremena i kreativnosti i prilagodljivosti učitelja i učenika, kaže Lasek Satterwhite. Labinska Umjetnička škola u školskoj godini 2019./20. ima upisanih 365 polaznika, a djeluje na četiri lokacije: Labin, Potpićan, Buzet i Lovran.

Nažalost, nastava s predškolcima, polaznicima pripremnih glazbenih i plesnih programa, kao i Jazz odjela morala je biti obustavljena. Za nastavak njihove nastave čeka se povratak u učionice. Ono što djeci u ovoj situaciji najviše nedostaje su prijatelji i zajedničko druženje. I s te strane, individualni pristup rada s učenicima u Umjetničkoj školi (nastava jedan na jedan, kao i nastava u malim skupinama), pomaže djeci kako bi cijelu situaciju prebrodili emotivno lakše, bezbolnije i sa što manje stresa. Također, realizacija velikih manifestacija kao što su međunarodni Klavirski maraton u Parku skulptura na Dubrovi (29. svibnja) i međunarodni Rabac Orchestra Festival na rabačkoj Rivi (15. i 16. lipnja), zbog nemogućnosti masovnog okupljanja, neće ove godine biti moguća, a isto tako ni planirani završni koncerti i završna plesna predstava. Navedene manifestacije, uz sve radosti zajedničkog druženja, čekaju smirenje epidemiološke situacije, veli ravnateljica.

- U tijeku su online predbilježbe za upis u Umjetničku školu za novu školsku godinu. Obrazac za prijavu objavljen je na web i facebook stranici škole. Škola nudi sljedeće programe: klavir, flauta, klarinet, saksofon, violina, udaraljke i suvremeni ples. Veselimo se novim učenicima i što skorijem povratku u školske klupe i učionice, kao i svim uspjesima i umjetničkim aktivnostima kojima se kroz glazbu i ples obogaćuje odrastanje naših mladih umjetnika, zaključila je ravnateljica Umjetničke škole Matka Brajše Rašana iz Labina Melita Lasek Satterwhite.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater