dva solo koncerta u puli

Bojan Krhlanko i Grgur Savić u Dnevnom boravku Rojca

| Autor: Glas Istre
(Foto: Dnevni boravak Rojca)

(Foto: Dnevni boravak Rojca)


U subotu, 6. travnja, s početkom u 21 sat u Dnevnom boravku Rojca Udruga RONDO HISTRIAE i Soundpainting platforma Pula u suradnji sa Savezom udruga Rojca predstavljaju događaj u sklopu "Ciklusa koncerata nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.5" - dva solo koncerta - Bojan Krhlanko i Grgur Savić. 

"Nakon nekoliko godina stvaralaštva na polju suvremene eksperimentalne i avangardne glazbe, umjetniku se postavljaju pitanja o tome kako se glazba konstruira i koji su to elementi glazbe koji komuniciraju sa slušateljem. Pita se koji su osnovni i sekundarni gradivni elementi glazbe te kako utječu na improvizaciju i slušatelja.

Uz ograničenja, kao jedan od važnijih pristupa inovacijama, nastavlja se fokusirati na sekundarne sastavne dijelove glazbe kao što su dinamika, tekstura, boja zvuka i tempo. Ta pitanja istražuje pokretom, vanjskim glumačkim tehnikama i glasom.

Budući da je pokret jedan od osnovnih elemenata potrebnih za stvaranje zvuka, umjetnik se stavlja u kožu plesača i pokretom stvara jedinstvenu glazbu. Pokret uzvraća zvuk, na što tijelo reagira i pokreće sljedeći glazbeni događaj. Tako se stvara povratna petlja. (pokret-zvuk-pokret-zvuk).

Umjetnik neprestano mijenja uloge između plesača i glazbenika. Korištenjem vanjskih tehnika sviranja, komplet bubnjeva postaje riznica različitih zvukova koje koristi za postizanje postavljenih ciljeva izvedbe.

Budući da je glas jedno od najmoćnijih izražajnih sredstava, umjetnikova "nekontrolirana" upotreba glasa daje autentičnost glazbenoj izvedbi i dodaje dodatni zvučni sloj.

Ako uzmemo u obzir da umjetničke prakse kao npr slikarstvo koje zahtijeva samo dvije dimenzije za stvaranje; skulptura tri dimenzije, glazba je umjetnička praksa koja nas kroz međusobno iskustvo vremena i prostora može odvesti u četvrtu dimenziju. Putovanje u 4D zahtijeva potpuno razoružanje vlastitog ega i eliminaciju nepotrebnih glazbenih elemenata.

Umjetnik se susreće na pozornici, "gol" pred publikom", stoji u najavi organizatora. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini