ŠIBENSKI BEND THE FOGSELLERS

VIDEO/NASTUPILI U ROJCU: Dobri prodavači magle u Kotaču, ali...


Prilično je poražavajuće za obamrlu pulsku scenu da sinoć u klubu Kotač u Rojcu dobar šibenski instrumentalni electro-fusion trio The Fogsellers nije poslušalo (i podržalo) više ljudi od prisutnih 40-ak posjetitelja. Gotovo je toliko bendova i nekoliko puta više glazbenika koji sviraju u Rojcu, no uz rijetke izuzetke, nitko od njih nije bio zainteresiran za osebujan, suvremen i vrlo ugodan multižanrovski elektronički izričaj šibenskih 'prodavača magle', za tu maštovitu i nepretencioznu kombinaciju downtempa, housea, jazza, čime se ovaj sastav može smjestiti u sve jaču scenu koju predvode bendovi Chui, Tobogan, Abop.
Šteta, da je bilo više ljudi, po unutarnjoj logici komuniciranja (ali i solidarnosti), koncert bi bio kudikamo bolji, posebno u par odličnih vedrih plesnih disco/funk skladbi kad je frontmen Mirko Rak napuštao svoj laptop i abletonom isprogramiranu formu i svirao bas gitaru. Ozvučenje je bilo dobro, što nije nevažno u dominantno elektroničkom izrazu. Za autorski pečat značajan je i gitarist Ivan Ković (svirao u bendovima Beetan Tone i L'Kok), uz korektnu pratnju bubnjara Saše Đurice kojem, uvjerili smo se to u posljednjem dijelu koncerta, najviše odgovara 'plitki', tiši drum'n'bas/jungle ritam, dok im se gostujući trubač diskretno šetao donjim prostorom publike i od tamo oglašavao povremenim suptilnim melodičnim dionicama. 
Ipak, u pojedinim dijelovima bili su tek ugodna zvučna kulisa, bez sadržaja, a u sredini koncerta gdje se matrica u inačicama ponavljala, i mrvu zamorni. Kad nema teksta i pjevača, kolikogod zamamna bila elektronička podloga, pred instrumentalistima je još veći sadržajni, autorski zahtjev. Pritom, u nas su ovakvi bendovi znaju najčešće okrenuti melankoličnoj 'mol' varijanti, pogrešno uvjereni da time dobivaju na serioznosti, premda je često riječ o neuvjerljivom maskiranju i nemoći ili izbjegavanju izražavanja široke palete ljudskih osjećaja i iskustava. Zato su šibenski 'prodavači magle' s onih par vedrih, otvorenih, plesnih skladbi bili iznimno ugodno iznenađenje, uz nadu da će im to biti i čvršći putokaz u perspektivi. Naravno, bez napuštanja paralelne sugestivne glazbene kontemplacije. 
The Fogsellers svoj su debitantski album "Smooth Simplicity" objavili prije nešto više od godinu dana, a izdala ga je splitska agencija i izdavačka kuća 'Street Pulse', čiji menadžment vodi karijere TBF-a, Sare Renar i drugih izvođača. Ovaj se sastav u dva navrata pred svojom šibenskom publikom u tamošnjem Hrvatskom narodnom kazalištu predstavio interesantnim audio-vizualnim performansom "Sono Koloro", uz vizualnu podršku Tetraparalelopipeda. Gori uši! (Zoran ANGELESKI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater