studija

Što ima više kofeina – šalica kave ili čaja?

| Autor: Glas Istre
(Pixabay)

(Pixabay)


Nema ničeg boljeg od šalice vruće kave za početak dana. Neki ju piju zbog njenog okusa, dok drugi traže poticaj energije. Postoje i osobe koje više vole čaj nego kavu, ali postavlja se pitanje što ima više kofeina kava ili čaj?

Koliko kofeina ima čaj?

Čaj je topli napitak koji dobivate kada u kipuću vodu stavite suhe listove biljaka. Postoji više od tisuću vrsta čajeva.

Studija iz 2008. otkrila je da se sadržaj kofeina u različitim vrstama čaja kreće od 14 do 61 miligrama po šalici. Nije bilo posebne povezanosti između jačine i vrste čaja, ali vrijeme koliko je vrećica čaja stajala u vodi, imalo je velik utjecaj na koncentraciju kofeina, piše IFLScience.

Koliko kava ima kofeina?

Sadržaj kofeina u kavi varira ovisno o veličini i vrsti kave. Ako pijete dupli espresso, u njemu se nalazi 60 do 100 miligrama kofeina, dok prosječna šalica kava sadrži od 65 do 120 miligrama.

Što je uopće kofein?

Kako dan prolazi, postajemo umorni zbog adenozina kojeg naš mozak proizvodi sve više i više od jutra do večeri. Kao stimulans, kofein oponaša adenozin u mozgu. Posljedica toga je osjećaj odmornosti.

Što ima više kofeina?

Možda ste čuli da čaj ima više kofeina od kave, ali to zapravo nije tako. Ako pogledate udio kofeina u sirovim sastojcima svakog pića, onda su listovi čaja na vrhu s udjelom kofeina od 3,5 posto u usporedbi sa samo 1,1 do 2,2 posto u zrnu kave, objašnjava studija iz 2009. godine.

Kada vrećicu čaja stavimo u kipuću vodu dobijemo razrijeđenu verziju sirovih proizvoda. To je razlog zašto, unatoč tome što je jači od zrna kave, čaj ima manje kofeina nego kava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater