Ilustracija (Pixabay)
Grašak je mahunarka podrijetlom iz Azije, ali se ubrzo proširila po cijelom Sredozemlju. Poznat je već dugo, toliko da prvi dokazi datiraju prije otprilike 5.000 godina.
Sastoji se od vode (80%), proteina, vlakana, ugljikohidrata. Prisutni su vitamin A , B1 , B6 i vitamin B9 (folna kiselina).
Također nalazimo vitamin C, a od mineralnih soli možemo spomenuti željezo, kalij, kalcij, fosfor, magnezij i cink.
Sve te tvari pomažu našem tijelu da ostane u formi, djelujući specifično na određene probleme.
Zbog toga se njegova ljekovita svojstva često hvale.
Otkrijmo posebno koje dobrobiti donosi:
Osobe koje pate od hiperuremije i gihta trebaju izbjegavati konzumaciju jer su ove mahunarke bogate purinom.
Uvijek ih je preporučljivo jesti nakon odgovarajućeg kuhanja jer sirovi mogu uzrokovati probavne probleme.