"IZ LJUBAVI"

Večeras u Kinu Valli premijera filma snimanog u Puli i Istri: PULA NA TANKOJ LINIJI IZMEĐU LJUBAVI I MRŽNJE

| Autor: Zoran ANGELESKI
Za snimanja na željezničkom kolodvoru 2016. (Danilo MEMEDOVIĆ)

Za snimanja na željezničkom kolodvoru 2016. (Danilo MEMEDOVIĆ)


U ovoj psihološkoj drami, redatelja i scenarista Nenada Mikovića, Igoru nestaje zaručnica Marijana samo tjedan dana prije vjenčanja, nakon čega on počinje svoje putovanje i osobno preispitivanje, a od Poljske preko Beograda dolazi i do obala južne Istre

Dobrim dijelom snimljen prije tri i pol godine na pulskim lokacijama (na rivi, željezničkom kolodvoru, blizu Arene, na Kamenjaku, u nekolicini gradskih ulica…) u pulskom Kinu Valli večeras se premijerno, s početkom u 19.40 sati, prikazuje stominutni srpski nezavisni art film redatelja i scenarista Nenada Mikovića "Iz ljubavi". Pulskoj premijeri prisustvovat će autor i dio ekipe koja je radila na filmu.

Granice moguće tragedije

Psihološka je to drama o Igoru (Igor Đorđević) koji kreće na katarzično putovanje kako bi pronašao svoju zaručnicu Marijanu (Sonja Kolačarić), koja je nestala tjedan dana prije njihovog vjenčanja. U potrazi za njom, on će preko Varšave i Beograda doći do Pule gdje će se susresti s njezinom prijateljicom Olgom. Njegov je put pun gorčine i neizvjesnosti, i na svoj način nastoji spoznati tanku liniju između ljubavi i mržnje, koja ukazuje na granice moguće tragedije.

Film predstavlja studiju geneze zla u okviru neočekivanih okolnosti kroz koje prolaze akteri, a tom prilikom provlači sociološke probleme kontaminiranog društva.

Poljska filmska škola

U filmu još glume Miodrag Krstović, Hana Selimović, Rafal Mackowiak, Mariola Fotez, Gordana Đurđević, a i Boris Komnenić, rođeni Puljanin, prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu kojeg šira publika pamti po ulozi starijeg sina Saše Popadića u popularnoj seriji "Bolji život". U filmu je bio dogovoren i angažman Milene Dravić, ali je izostao zbog njenih tadašnjih zdravstvenih poteškoća. Glumačka diva napustila nas je u listopadu prošle godine.

Rođen u Beogradu 1970. godine, redatelj i scenarist Nenad Miković preselio se 1993. u Poljsku, domovinu svoje majke, gdje je diplomirao na Filmskoj školi u Varšavi i na Majstorskoj školi filmske režije Andžeja Vajde. Fotografiju i montažu filma "Iz ljubavi" potpisuju njegovi poljski suradnici Piotr Sobocinski Jr. i Wojciech Wlodarski.

Redatelj Nenad Miković: Sentimentalno sam vezan za Pulu

Redatelj Nenad Miković kazao nam je tijekom pulskog dijela snimanja filma da je još od djetinjstva sentimentalno vezan za Pulu, u kojoj je često boravio s roditeljima.

- Ostale su mi divne uspomene. Imam ovdje i prijatelje. Pula je za mene, onako kako je ja osjećam, grad izvan turističke sezone, u toj fuziji antičkog, austrougarskog i socrealističkog. Meni je Pula raj, ali i glavnim protagonistima u filmu. No, u gradaciji drame, upravo se u tim lijepim pulskim predjelima ide prema tragičnom kraju, kazao nam je redatelj i scenarist filma "Iz ljubavi".

Film se prvotno trebao zvati "Pula to je raj" no, kako nam je jučer objasnio redatelj, konačan naziv "Iz ljubavi" izabran je jer je univerzalno, međunarodno prihvatljiv, dok je Pula ipak poznata samo u granicama regije. "U ovom se filmu sve događa iz ljubavi, samo je pitanje da li iz ljubavi prema sebi ili prema bliskoj osobi", kaže nam autor.

Pulska producentica Barbara Jukopila: To je više umjetnički nego komercijalni film

Film je snimljen u poljsko-srpsko-hrvatskoj produkciji, a potonju, hrvatsku producentsku kuću "U svom filmu" predvodi naša Medulinka Barbara Jukopila (Pula, 1987.), koja je magistrirala produkciju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

- Kao koproducenti smo organizirali snimanja u Puli i okolici. Bilo je jako lijepo iskustvo raditi s malom ekipom iz Poljske i Srbije. Svi su bili složni. Imali smo i jako lijepo vrijeme, a kad u takvim uvjetima snimaš, primjerice, na Kamenjaku, svi su nadahnutiji, mirniji. Film još nisam vidjela; autor mi nije htio poslati link, želeći da ga prvo vidim na velikom platnu. Tako da ću ga tek večeras u Kinu Valli prvi put pogledati. Riječ je o art house filmu, manje komercijalnom, a više umjetničkom i meditativnom, no s temom ljubavi, s kojom se puno ljudi može poistovjetiti, ističe ona.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini