Dolazi noć Oscara

"Oppenheimeru" najviše nominacija i najviše predviđanja za trijumf

| Autor: Mladen Radić
Najveći favorit - "Oppenheimer"

Najveći favorit - "Oppenheimer"


U noći s nedjelje na ponedjeljak po našem vremenu u Los Angelesu održat će se najglamuroznija i najvažnija filmska priredba, 96. dodjela nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti - Oscara koju će opet voditi Jimmy Kimmel.

Anatomija pada

I ove godine filmski kritičari američkih portala koji u pravilu daju najtočnije prognoze kao pobjednički film vide samo jedan - »Oppenheimer«, i to ne samo kao film koji bi mogao osvojiti kipić za najboljeg, nego bi trebao pokupiti i najviše nagrada. Njemu bi, ako se gledaju predviđanja pa i otvoreno izražene želje, račune mogao, a neki kažu i trebao, poremetiti »Anatomija pada«. Ostali filmovi koji su se nagurali u ovu kategoriju su »Barbie«, »Uboga stvorenja«, »The Holdovers«, »Prošli životi«, »Maestro«, »Ubojice Cvjetnog Mjeseca«, »Zona interesa« i »Američka fikcija«. Nikad se ne zna, ali »Oppenheimer« na dodjelu stiže na krilima slave, oduševljenih kritika i skoro milijardu dolara utrška na uloženih sto milijuna, što nije nikakva garancija, ali dobro dođe za samopouzdanje. Tu je dakako i tema bliska Amerikancima, nešto na što se ponose i što ih istovremeno peče i svrbi.

"Anatomija pada""Anatomija pada"

»Oppenheimer« vodi i po broju nominacija, njih 13, a slijede ga »Uboga stvorenja« s 11, »Ubojice Vjetnog Mjeeseca« s 10, »Barbie« s osam i »Maestro« sa sedam.

»Oppenheimer« bi Oscara mogao donijeti i Christopheru Nolanu kao redatelju koji je svoju karijeru gradio na hitovima kao što su trilogija o Batmanu ili »Dunkirk«. Samo njegovo ime sugerira da bi film mogao kvalitetan, kao što je jamstvo kvalitete i ime Martina Scorsesea koji stoji iza »Ubojica Cvjetnog Mjeseca«, a tu su još i Justine Triet (»Anatomija pada«), Yorgos Lanthimos (»Uboga stvorenja)« i Jonathan Glazer (»Zona interesa«).

Također, i Cillian Murphy kao kreator atomske bombe Robert Oppenheimer najvjerojatnije će, prema predviđanjima, kući odnijeti Oscara kao glavni glumac, a jednak trijumf može očekivati i Robert Downey Jr., kao sporedni glumac. Za ovu dvojicu skoro da nema dvojbe iako neki među nominiranima za glavnog glumca navijaju za Paula Giamattija (»Holdovers«) ili čak Colmana Dominga (»Rustin«), a tu su još i Jeffrey Wright (»Američka fikcija«) te Bradley Cooper kao Leonard Bernstein u filmu »Maestro«. Robertu Downeyju koji je svojom trećom nominacijom praktički već osigurao svog prvog Oscara račune bi možda mogao poremetiti Ryan Gosling kojeg hvale u filmu »Barbie«, a društvo mu u konkurenciji prave neuništivi Robert De Niro (»Ubojice Cvjetnog Mjeseca«), Mark Ruffalo (»Uboga stvorenja«) i Sterling K. Brown (»Američka fikcija«).

Uboga stvorenja

Još jedan prilično siguran ulog na ovogodišnji rulet nominacija je i onaj koji se tiče glavne ženske uloge gdje se očekuje sigurna pobjeda Lilly Gladstone, američke Indijanke koja je kritičare oduševila u »Ubojicama Cvjetnog Mjeseca«, iako bi neki na njenom mjestu u nedjelju navečer htjeli vidjeti Emmu Stone (»Uboga stvorenja«) ili Sandru Hüller (»Anatomija pada«). U istoj kategoriji su i Annette Bening (»Nyad«) i Carey Mulligan (»Maestro«).

"Uboga stvorenja""Uboga stvorenja"

Kada se radi o ženskim ulogama, u nominacijama za sporednu ulogu strši jedno ime koje svi odreda vide kao pobjedničko, a to je Da’Vine Joy Randolph (»The Holdovers«), oko čijeg izbora vlada gotovo jednoglasna sloga, iako neki ističu Jodie Foster (»Nyad«). U istoj kategoriji nominirane su i Emily Blunt (»Oppenheimer«), Danielle Brooks (»Boja purpura«) i America Ferrera (»Barbie«).

To je što se tiče onih pet glavnih kategorija. Scottov ep »Napoleon« morao se zadovoljiti tehničkim kategorijama pa će biti zanimljivo vidjeti kako će proći s Oscarom za vizualne efekte gdje se između ostalog natječu treći »Čuvari galaksije«, sedma »Nemoguća misija« i hvaljeni »Godzilla minus one«.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of