PAŽNJE VRIJEDNA

"Znam kako dišeš": Serija koja ostavlja snažan dojam i prenosi niz poruka

| Autor: Marinko Krmpotić
(Foto: HBO Max)

(Foto: HBO Max)


Nakon vrlo dobre TV serije “Kotlina” oskarovca Danisa Tanovića, bosanskohercegovačka TV produkcija ima još jedan jaki adut, vrlo dobru seriju koju iznova potpisuje međunarodno priznato i poznato redateljsko ime s tog područja, sjajna Jasmila Žbanić.

Riječ je o šestodijelnoj dramsko-kriminalističkoj seriji “Znam kako dišeš” koju je moguće pogledati na streaming platformi HBO Max, što je već samo po sebi svojevrsno priznanje kvalitete.

Serija bilježi veliku gledanost na području cijele regije bivše zajedničke države, a razlozi tome nisu samo razumljivost jezika, već svakako i ljudima iz bivše države bliske teme. Naravno, tome treba dodati i autorsko umijeće Žbanićeve, kao i Damira Ibrahimovića u suradnji s kojim je ona i stvorila ovu seriju.

Vršnjačko nasilje

Početak prve epizode je moćan i vrlo sugestivan. Na vrhu nekog sarajevskog nebodera s kojeg puca pogled na suvremeni dio Sarajeva usamljeni tinejdžer puši cigaru i pije Coca Colu.

Kamera ga prati minutu, dvije, a on onda prilazi rubu nebodera i – skače! Mučan suicid izaziva šok u Sarajevu, a istraga je povjerena iskusnoj i uglednoj tužiteljici Neveni Murtezić koju slučaj već u početku jako pogađa jer je i sama majka tinejdžera koji je tek dvije godine stariji od nesretnog samoubojice Emira.

Nezadovoljan brzinom i efikasnošću istrage cijelu tu tužnu priču počinje provjeravati i Goran, otac nesretnog mladića, a njegova otkrića uskoro izazivaju val bijesa i ogorčenja jer jasno postaje kako je mladić život skončao zbog toga što je bio izložen vršnjačkom nasilju, a među nasilnicima je bio i Nevenin sin Dino!

Istraga se počinje pretvarati u pakao za tužiteljicu Murtezić kojoj je i inače obiteljski život u teškoj krizi jer je u postupku rastave od supruga.

Tri slučaja

I dok njene muke oko tog slučaja – s kojeg je opravdano skinuta zbog potencijalnog sukoba interesa – još traju, događa se nova tragedija. Na Trebeviću je pronađena gola i teško pretučena djevojka koja uskoro umire u bolnici što znači da se slučaj pretvara u ubojstvo čiju istragu će tužiteljica Murtezić voditi pod teškim pritiskom javnosti uvjerene kako neće pošteno raditi.

Naime, glavni osumnjičeni je mladi bogati poduzetnik, jedan od pripadnika bogate sarajevske zlatne mladeži, a takvim javnost smatra i Dina. Ipak, tužiteljica će u ovom slučaju do tragičnog završetka ove priče postupati krajnje ispravno, a tek što završi taj slučaj, okrenut će se novom ubojstvu, ovog puta vezanom uz svijet krimipodzemlja Sarajeva.

Već i ovako navedeni temeljni okviri radnje serije od šest jednosatnih epizoda ukazuju na glavni problem serije, a to je nekonzistentnost uočljiva u činjenici da su nam kroz prvu sezonu ispričana tri slučaja tužiteljice Murtezić.

Istina, upravo ona, kao i njezine kolege te detektiv Džandžanović vežu sva tri slučaja, a veže ih i to što u istrazi drugog i trećeg ubojstva ona radi pod evidentnim dojmom prvog slučaja koji dodatno razara odnose u njenoj obitelji i ostavlja trag na njezinom emocionalnom životu i psihi.

“Rasuta” priča

Svakako bi bolje bilo – a većina publike je to i očekivala – da je svih šest epizoda bilo vezano uz zaista dojmljivu priču o suicidu motiviranom vršnjačkim nasiljem. No, Žbanić i Ibrahimović očigledno su imali drukčije stavove te su, dojam je, povećanjem broja slučajeva malo odlutali i “rasuli” najbitniju priču serije, ali istodobno uspješno postavili temelje za nove sezone serije u kojoj bismo mogli pratiti nove slučajeve tužiteljice Murtezić.

No, ako već ta kompozicija serije nije najsretnija, sve drugo je jako dobro, čak i odlično, od režije i glume do jasno iskazanih poruka vezanih uz društvene negativnosti protiv kojih se svi moraju boriti – vršnjačkog i općenito svakog oblika nasilja, prostitucije, korumpiranosti policije i sudstva, sprezi politike i kriminala…

Dakle, svega onoga što itekako uočavamo i u hrvatskom društvu i što će, odnosno već jest, osigurati veliku gledanost ove TV serije.

Sjajna gluma

Uz jake priče najbolji dio serije “Znam kako dišeš” bez imalo je dvojbe gluma. Tu se pak ponajviše ističe sjajna Jasna Đuričić u ulozi tužiteljice Murtezić. Stalno razapeta između maksimalnog poštivanja profesije kojoj je dala cijeli život i velike ljubavi prema sinu za kojeg sluti da bi mogao biti nasilnik, tužiteljica Murtezić u kreaciji Jasne Đuričić predstavljena je kao žena na rubu psihičkog sloma koja ipak funkcionira i uspijeva se održati na površini.

Odličan je u kreaciji bezdušnog starijeg tinejdžera Lazar Dragojević koji glumi njenog sina Dinu, mladića koji se previše priklanja bezosjećajnom načinu života suvremene mladeži.

Od te glavne glumačke ekipe odličnu su uloge ostvarili i Mirvad Kurić kao cinični policajac Džandžanović te Jelena Kordić Kuret kao Nevenina šefica Violeta, simbol poltronstva i spletkarenja. Majstorski je ulogu Gorana, oca nesretnog mladića samoubojice, odigrao glumac Emir Hadžifaizbegović, a isto je tako vrlo dojmljiv u ulozi oca ubijene djevojke vrsni bosanski glumac Izudin Bajrović.

Sve u svemu “Znam kako dišeš” svake je pažnje vrijedna TV serija od koje ne možete očekivati zabavu jer i ne govori o zabavnim temama, ali će na vas ostaviti itekako snažan dojam te uspješno prenijeti niz poruka, pa možda i onu najjaču koju u jednom trenutku izgovara detektiv Džandžanović koji, komentirajući tragedije koje istražuje, kaže: “Da su ovdje ljudi hrabriji, ne bi nam bilo ovako kako jest.” Ta procjena ne vrijedi samo za Bosnu i Hercegovinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of