HAND MADE PULJANKE LELE BLEKIĆ:

Esencija sreće - čokolada i buket u jednom


Žao mi je pojesti koliko lijepo izgleda, izustio je kolega kada sam položila "slasni buketić" na stol.

"Hm, jel' se može to jesti?", zadivljeno je upitala prijateljica. "Ohoho, što to slavimo?", znatiželjno je upitao susjed dok sam s "jestivim buketom" ulazila u lift. I stvarno, što napraviti. Uživati u izgledu ili okusu. Toliko je lijep, da mi ga je bilo žao pojesti. No, nakon prvog "cvjetića", odnosno kuglice ubrzo je nestao moj "Mini party" buketić. Buket i bombonjera u jednom, to je zapravo Cake pops buket. Slasni čokoladni buketić "Mini party" Lele Blekić originalni je i jedinstveni poklon. I stvarno. Lela radi personalizirane slastice, odnosno cake pops bukete, ali i personalizirane čokoladice. Pa to je čista esencija sreće - čokolada, buket i poruka. Gdje ćeš bolje!

No, to je dio slatke ponude jer tu su i dekorativni stalci s popsima, sweet tableovi (slatki stolovi), haljine od muffina?

Nastao festival

Lela je cijeli život u hand madeu, i to doslovno. Prije prije 16 godina osmislila je, organizirala pa i brendirala Hand made festival u Puli, koji je nakon toliko godina postao prepoznatljivo okupljalište raznoraznih kreativaca i jedan od najjačih sajmova rukotvorina u zemlji. I sama je sada postala dio te scene, na što Lela ispravlja da je od njezinog hand madea nastao i ovaj festival. "Otkad znam za sebe radim nešto ručno, tako da je ovo došlo nekako spontano , uostalom kao sve dobre stvari u životu", veli Lela.

"Čokoladni pokloni uvijek su cijenjeni. Za neku posebnu prigodu odeš i kupiš cvijeće i bombonjeru, bilo to privatno ili poslovno. Primjerice, u znak zahvalnosti liječniku pokloniš bombonjeru i on to odloži u kut s još brdo istih slastica. Ispada još jedan isti isprazan poklon u nizu. Tragom toga došla sam na ideju - zašto ja ne bih spojila buket i bombonjeru i prilagodila prilici", priča Lela o nastanku jestivog buketića i personaliziranih čokoladica koje su nastale kao logičan slijed ovog slatkog hobija.

"Svakome oči zasjaje pri ovakvom poklonu, ne znaju što je, hoće li jesti ili neće", slažemo se s njezinim riječima i pitamo koliki je rok trajanja ( jer nije to bidermajer buketić koji se čuva). "Oko 10-ak dana, jer nije kvarljivo. Većinom je to samo čokolada. Nema kvarljivih stvari, poput jaja, maslaca... Nema alergena. Pazim da ne stavljam orahe, kikiriki, rum, kokos ili bilo koji sastojak koji bi nekome mogao zasmetati, ali mora mi se prije toga napomenuti. Ipak slastice treba čuvati u frižideru jer je vanjski dio čokolada, jedino su sa šećerom od ticino mase rađene vanjske dekoracije. To su prave čokoladne bombice. Ovo je moj autorski recept, jer u klasičnom pop cakesu on se miješa sa svježim sirom.

Kako ja to ne volim u kolačima, osmislila sam svoj i ja sam sir zamijenila s Nutellom i čokoladom. Onda se s time mogu kombinirati Oreo keksi, pa rum koji je odličan, s kokosom dobijemo Rafaello kuglice", priča Lela o pop cakesima, čiji okus i izgled osmišljava po želji naručitelja.

"To je spoj aranžiranja, dekoriranja i samog slastičarstva. Ipak, to nije klasično slastičarstvo, to je više čokolaterija. Slastičar baš i neće biti oduševljen jer je tu značajan moment dekoracije. Netko će znati napraviti kuglice, ali neće znati vanjsku dekoraciju, netko će znati napraviti pops, ali neće znati aranžirati, nego zna napraviti buket, dok s kolačima nema veze. Tako da je to osjetljiv posao. Čokolada mora biti tretirana na određenoj temperaturi da bi ostala cijela i ne bi pucala. Ako je na prehladnom puca, ako je na pretoplom počet će se grudvati i ne može se dobiti vanjska glazura. I vanjski detalji se moraju odrađivati pod određenom temperaturom. Sve je jestivo - od čokolade do dekoracije. Kada sam krenula raditi popse, u početku sam bacala ostatke čokolade jer sam mislila da to više nije upotrebljivo, smije se Lela o počecima koji su, srećom, prošlost. Savladala je tehnike i od te čokolade sada radi i naočale, pa i haljine koje su na Sajmu čokolade u Opatiji bile apsolutni hit. 

Slatke poruke

Posebno dizajnirane čokoladice s porukama (poput onih Kraševih) postigle su, poput pop cakesa, onaj wow efekt kod korisnika.

"Radila sam poklon bombonjere koje su bile namijenjene izvan Hrvatske i na njih sam stavljala oznake Pule i Istre, sa slikama arene, masline, ribara. Bio je to poseban suvenir. I tu je krenula priča s personaliziranim čokoladicama koje se naručuju za rođendane, one su kao neki čokoladni mozaik koji priča o toj osobi kroz slike i poruke. Za Božić se dosta toga poklanjalo, a kako se bliži Valentinovo čokolada s porukom je čista esencija ljubavi koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim", priča Lela o svojim mini čokoladicama s personaliziranim omotom koje sve više naručuju vlasnici apartmana sa slikama svog objekta i porukama koje će goste podsjećati na njihov odmor.

"Volim raditi vjenčanja, jer tu budu veliki stalci, tematski rođendani su zanimljivi. Sada su Violette, Lune, carsi? umjesto torte rade se pop cupesi. Zanimljivo mi je kada stvaram bombonjere s porukom za treću osobu. To bude diskretno i uzbudljivo", veli Lela koja za izradu jednog buketa izgubi dosta vremena, ali kaže da je to gušt! Slastičarnicu ne misli otvoriti, već možda neki slatki gift shop sa slasticama i svim popratnim artiklima. (Lara BAGAR)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater