dugoročno zadovoljstvo

Sedam koraka pri odabiru vrtnog asortimana. Kako donijeti najbolju odluku za vaše kućanstvo

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (foto Pixabay)

Ilustracija (foto Pixabay)


S dolaskom ljepšeg vremena, imamo sve veću potrebu za boravkom na otvorenom. Krenule su prve jače zrake sunca, večeri su postale ugodne, a kišni su dani svedeni na minimum. Naglo nas zatopljenje često zatekne nespremnima pa vrtne stolove, stolice, garniture i ostalo odaberemo iz nagle potrebe. Tako nam se može dogoditi da kupimo nešto o čemu nismo dobro promislili. 

U tekstu koji slijedi donosimo vam sedam konkretnih koraka koji će vam olakšati kupnju i osigurati dugoročno zadovoljstvo odabranim. 

Atmosfera prostora

Kada pomislite na svoj vrtni prostor, što vam prvo padne napamet? Kako zamišljate atmosferu, koji su to osjećaji koje želite doživjeti i koji je zapravo cjelokupan dojam koji bi vaš vrtni prostor trebao ostavljati? 

Ako ni sami niste sigurni u odgovore, poslužite se sljedećim trikovima: uzmite omiljenu knjigu, pustite najdražu pjesmu, zatvorite oči i zamislite svoje vrijeme opuštanja na popodnevnom suncu. To ja vaša zona udobnosti i zadovoljstva u kojoj nema mjesta stresu niti lošim emocijama. 

Pustite mašti na volju, inspiracija je svud oko vas!

Veličina vrta ili vanjskog prostora 

Kada ste odredili što želite, trebate odrediti i što možete, odnosno što vam infrastruktura prostora dozvoljava. Kolika je kvadratura vašeg prostora, je li on natkriven, kakva je podloga? 

Što se u njemu već nalazi i koji je to centralni dio u kojem ćete provoditi najviše vremena. Sve su to čimbenici koji će vas uputiti na pravi odabir. 

Određivanje budžeta

Veliki dio odluke o bilo kojoj vrsti kupnje svodi se na financijske mogućnosti. Odredite svoj budžet unaprijed kako biste bili sigurni da se nećete prenagliti i odabrati nešto što vam se „na prvu” svidjelo, a zapravo se ne uklapa u vaš plan. 

Ipak, dozvolite si mala odstupanja ako je nešto što jako želite mrvicu van okvira. Ipak je to vaše mjesto uživanja, druženja i provođenja kvalitetnog vremena, bilo sami, bilo s obitelji i prijateljima. 

Omiljene aktivnosti

Svatko od nas ima različite načine provođenja vremena u svom vanjskom prostoru. Nekome je vrt mjesto obrađivanja povrća i cvijeća, a nekome mjesto za loptanje i igru badmintona. Volite li više odmor i sunčanje ili ste aktivni i većinu vremena provodite u pokretu? 

Odredite koji ste tip i ovisno tome odaberite sjedeću garnituru ili vrtne stolice, ležaljke ili klupe…Naravno, različiti članovi obitelji imaju različite potrebe te načine opuštanja i zabave. Uzmite u obzir svačije želje i napravite kompromis. 

Set ljuljački za djecu, ležaljke i roštilj za odrasle, a na kraju zajedničko okupljanje oko stola u vrijeme večere. Zvuči idealno, zar ne?

Dizajn

Naravno, važan dio odabira vrtnog namještaja je dizajn. Kako od toliko boja, stilova i materijala odabrati ono pravo? Naš je savjet da odaberete temu koja vam se sviđa i držite se nje u odabiru većine komada (npr. bijela boja s materijalom borovina). 

Nakon odabranih nekoliko ključnih komada, ostatak će se priče posložiti sam od sebe.

Koje su vaše potrebe?

Svakako uzmite u obzir pitanje broja članova u obitelji koji izravno diktira broj sjedećih mjesta, veličinu stola i ostalo. Razmislite i o eventualnoj potrebi za spremnikom u koji ćete odlagati stvari za vrt, dječje igračke ili jastuke kada počne kiša. 

Ostale aktivnosti

Od ostalih okolnosti, promislite o tome je li vam vrtni prostor zaštićen od vjetra, treba li mu dodatna nadstrešnica u svrhu zaštite od sunca ili živite u području u kojem su ljetni pljuskovi normalna pojava. Prema ovim, i ostalim čimbenicima vanjskih uvjeta, birajte materijale i funkciju namještaja.

Ljudi često uzmu u obzir samo jedan od koraka (primjerice dizajn, a ne funkciju ili pak  boju, a ne udobnost) što na kraju rezultira nezadovoljstvom krajnjim rezultatom. Stoga slijedite naše upute, mislite dugoročno i uživajte u ljetnoj sezoni iz udobnosti vlastitog vrta, terase ili balkona.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini