U SKLADU S PRIRODOM

SAVJETI ZA UREĐENJE Dizajnerica vrtova Iva Tominović Matas: ZELENILO OKO KUĆE TREBA PRIČATI PRIČU

| Autor: Ružica KORACA


Svaki je vrt živa arhitektura za koju se potrebno brinuti. Vrt treba biti kreiran prema mjeri klijenta i vremena s kojim raspolaže kako bi mu pružio zadovoljstvo unatoč obvezi održavanja, kaže Iva Tominović Matas

Iva Tominović Matas dizajnira i brine se o vrtovima i okućnicama. Dala nam je nekoliko važnih savjeta za uređenje.

- Moj posao je osmišljavanje izgleda vanjskog prostora. Odabrala sam školu u Londonu, s najboljim mentorima i garden dizajnerima, pa sam iz prve ruke mogla upiti znanje i iskustvo. Unatoč jezičnoj barijeri gurala sam preko svojih granica pa osvojila i nagradu za najbolje dizajnirati vrt u 3D projekciji, govori nam Iva Tominović Matas.

Značaj zelenila

Iva je najproduktivnija i najsretnija kada dan započne u svom vrtu uz šalicu bijele kave.

- To me momentalno ispuni pozitivnom energijom, a vjerujem da i druge ljude prekrasni vrtovi ispunjavaju i inspiriraju, kaže Iva koja je u tom tonu i nazvala svoju djelatnost Green Hypnotic. "Kad god vas nešto oduševi, kad god osjetite neku snažnu inspiraciju, kad se nečemu istinski divite, taj vas osjećaj na neki način hipnotizira. Tako se ja osjećam kad sam u vrtu, osjećam uzbuđenje, nadahnuće, svaka me stvar veseli i raduje i osjećam se hipnotizirano i otud Hypnotic a Green je samo poveznica na vrtove, vanjski prostor, na prirodu, na stvaranje a stvaranje me posebno veseli, ispričala nam je.

Iva Tominović Matas dizajnira i brine se o vrtovima i okućnicama

- Svatko tko ima mali komad vrta, balkon ili terasu zapravo je veliki sretnik. Ima svoj komadić raja na zemlji. Vrt treba pričati priču. To mi je u radu od iznimne važnosti. Ponekad iziskuje više vremena u procesu stvaranja. Neizmjerno me veseli kad vidim da sam na klijenta prenijela dio svoje strasti" nastavlja Iva."Napravila sam jako puno vrtova, ne samo na istarskom području, već i na riječkom, otocima, pa i prema Zagrebu. Zapravo odem gdje god žele da im stvorim mali raj na zemlji pa čak i u London. U Engleskoj je posao garden designera veoma cijenjen. Osviješten je značaj zelenila, te mogućnost vrtne regeneracije, opuštanja, druženja i bivanja sam sa sobom, ponosno ističe Iva.

Iva Tominović Matas dizajnira i brine se o vrtovima i okućnicama

Svoje klijente educira što je zapravo njen posao.

- Nije moj posao samo i isključivo vezan za hortikulturu već u svojem dizajniranju uključujem i elemente poput bazena, terasa, ljetnih kuhinja, vrtnog namještaja, zidova, pergola, dječjih igrališta, a najbitnije je stvoriti priču, ističe.

U poslu značaj pridaje očuvanju okoliša u skladu sa prirodom. Vrt je živa arhitektura za koju se potrebno brinuti. Vrt treba biti kreiran prema mjeri klijenta i vremena s kojim raspolaže kako bi mu pružio zadovoljstvo unatoč obvezi održavanja. Vrt ima svoj život.

Ne pokositi sve

- Svake godine odem u London kako bih pratila u kojem smjeru ide struka, koji su trendovi, koji novi materijali. Konstantno se educiram. Godinama se podupire trend razumnog korištenja vode, korištenje prirodnih i recikliranih materijala, stvaranje mini oaza za bube, pčele i leptire i tome slično, govori Iva.

Također ima jednu smjernicu: "Kada kosite sljedeći put u jednom kantunu svoga travnjaka ostavite mali nepokošeni dio s poljskim cvijećem kako bi kukci imali hrane. Sve više čitamo o važnosti pčela na opstanak čovjeka na zemlji, znajte da priroda nikad ne radi protiv nas. Veseli me spoznaja koju nam je upravo današnji tempo života donio i sve promjene koje se dešavaju prisile su nas da se okrenemo oko sebe i uvidimo da je priroda ta koja nas ispunjava i da bismo svoje vanjske prostore trebali tretirati kao komadiće rajskih vrtova jer to u svojoj jednostavnosti i jesu, zaključuje Iva čiji radovi krase brojne okućnice.

Uklanjati korov, prihranjivati, prozračivati i zalijevati

Za praktičan dio vrtlarstva obratili smo se još jednom stručnjaku hortikulture Mariju Funčiću. Kako već sada početi pripremati zelene površine za sljedeću godinu, kako njegovati travnjak.

Mario Funčić (Ružica KORACA)

- Osnova svakog dobrog travnjaka je voda. Zatim redovna prihrana, prozračivanje te redovno suzbijanje korova. Iza svakog savršenog zelenog travnjaka stoji puno truda, te iskustvo. Stvaranje dobroga travnjaka je dugotrajan proces, nije dovoljno baciti sjeme, te upaliti navodnjavanje. Kvalitetan travnjak zahtjeva cjelogodišnju brigu, od ožujka do studenog, sve dok vegetacija radi. U ožujku je poželjno prozračiti travnjak kako bi korijenje prodisalo, slijedi prihrana i nadosijavanje u travnju. Kako temperature rastu potrebno je povećavati količinu vode. Dok je na proljeće travi dovoljno četiri litre vode po kvadratu, u srpnju i kolovozu je potrebno 10. Mnogo je detalja ključno za predivan travnjak, ovo su samo osnove. Ako je nekome potreban savjet, ili stručno mišljenje tvrtka za hortikulturu Facility Management stoji na raspolaganju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater