MANJI RIZIK OD VIRUSA I BAKTERIJA

PROČISTIMO ZRAK U SVOME DOMU: Propuh nikoga nije ubio, a pomažu i difuzeri, eterična ulja i biljke

| Autor: Glas Istre


Bršljan je u stanju ukloniti 90 posto benzena u jednom četvornom metru zraka u roku od četiri sata, a za aloe veru je utvrđeno da dobro uklanja formaldehid

Kraj je listopada, a danas je još i pomaknut sat unazad pa sunce zalazi već u 17.03 sati. Zahvaljujući kratkim danima i pandemiji virusa sve više vremena provodimo kod kuće i u drugim zatvorenim prostorima. Stoga valja povesti računa o kvaliteti zraka u svome domu.

Mnogi liječnici upozoravaju nas da ne zaboravimo prozračivati prostore što je jedna od osnovnih mjera zaštite od virusa. Premda je poznat sveopći strah od propuha u Hrvatskoj, ipak neće nas ubiti "promaja". Pri tome naravno ne treba satima držati prozore na ventus, već kratko, nekoliko minuta napraviti propuh svakih par sati. Na taj način kuća će se manje rashladiti, a zrak u stanu prije izmijeniti. Doznajemo kako su u njemačkim školama i ne samo tamo epidemiološkim pravilima obavezni prozračivati učionice.

Eterična ulja

Postoji i niz drugih načina kako poboljšati kvalitetu zraka u stanu. Oni koji koriste centralno grijanje dobro će učiniti ako ovlažuju zrak laganim iskuhavanjem vode za što može poslužiti i obično kuhalo za vodu. Sofisticiranija metoda je difuzer u koji se obično stavljaju i eterična ulja ljekovitog bilja koja povoljno djeluju na zdravlje ljudi uklanjajući štetne tvari.

Difuzer s eteričnim uljima

Znanstvenici medicinskog centra na izraelskom Institutu tehnologije u Haifi proveli su istraživanje o liječenju respiratornih bolesti eteričnim uljima i došli do sljedećeg zaključka: “Farmakološka i klinička aktivnost eukaliptusa, limunskog eukaliptusa, metvice paprene, origana i ružmarina uključuje protuupalno, antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Neke od ovih biljaka imaju direktno djelovanje na dišni sustav, refleks kašlja i protok zraka u nosnoj šupljini.”

Biljke pročistači

Odavno je dokazano da i biljke djeluju kao pročistači zraka uz pomoć fotosinteze putem koje upijaju i otpuštaju tvari preko lišća. Biljke upijaju ugljični monoksid i ostale štetne tvari, a oslobađaju kisik čime se osigurava čisti zrak. Zadovoljavajuće čist zrak može proizvesti već samo jedna biljka na desetak četvornih metara prostora. Također, održavaju optimalnu vlagu, anuliraju otrovne plinove i druge štetne tvari. Općenito djeluju na ukućane da se bolje osjećaju. Nekad je bilo pravilo da se biljke ne drže u spavaćoj sobi, ali se danas često u spavaćoj postavlja biljka svekrvin jezik, sabljica ili sanseveria. Navodno proizvodi kisik i noću.

Biljke koje čiste prostor

Utvrđeno je kako nemaju sve biljke jednaku sposobnost pročišćavanja zraka. Tako je na primjer bršljan u stanju ukloniti 90 posto benzena prisutnog u jednom četvornom metru zraka u roku od četiri sata, a za aloe veru je utvrđeno da dobro uklanja formaldehid. Od poznatih pročistača zraka tu su još i dracena, filadendron, spatifilum, mirisni zmajevac ili dracena, sanseverija, fikus benjamin, damska palma, pačempres, lozica, kalanhoja i drugi.

Ioniziranje

Poboljšanje kvalitete zraka u kući može se postići i putem pročistača koji proizvode optimalnu količinu negativnih iona u zraku. Pomoću negativnih iona i ozona kvalitetno pročišćuju zrak od raznih zagađivala kao što su: prašina, dim cigareta, pelud, razni mirisi i plinovi, formaldehidi, gljivice, bakterije, virusi te brojna druga. Pritom količina ozona ne smije prijeći strogo definiranu granicu.

Otrovni plinovi u domu

Jedna od najštetnijih tvari koja kruži unutar naših zidova i štetno djeluje na kvalitetu zraka koji udišemo jest benzen. To je otapalo koje se nalazi u velikom broju proizvoda koji nas okružuju. Ima ga u plastičnim predmetima, lakovima i bojama... Vrlo je opasan pa čak i u niskim koncentracijama štetno djeluje na organizam i može prouzročiti glavobolje, umor, probleme s cirkulacijom...

Još jedan opasan spoj je formaldehid, plin koji se oslobađa iz namještaja i ljepila. On nadražuje dišne putove kao i sluznice nosa, grla i očiju. Velike koncentracije formaldehida mogu izazvati napadaje astme.

Sanseveria

Osim ovih, postoji još cijeli niz tvari koje na nas štetno djeluju, a koje svakodnevno udišemo ni ne znajući. To su spojevi toulena, trikloretilena, ugljičnog monoksida i mnogih drugih. Na žalost, većina predmeta kojima smo okruženi "isijavaju" takvim negativnim tvarima. Kako smanjiti opasnost štenog zraka? Treba izbjegavati ili smanjiti na najmanju moguću mjeru izloženost primarnim izvorima zagađenja: lakovima, bojama i ljepilima, namještaj od strugotina (iverice) i šperploče, kao i pretjeranu upotrebu sredstava za čišćenje. Najjednostavniji način za poboljšanje kvalitete zraka u kući je redovito zračenje prostorije u kojoj boravimo, što češće to bolje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter