SAVJET STRUČNJAKA

Kako ostati razumni: 4 najbolje čuvane tajne roditelja tvrdoglave djece!

| Autor: Mamin kutak
(Foto: Freepik)

(Foto: Freepik)


Kako to obično biva, karma je i u mom životu odradila svoje i meni, koja sam kao mala bila najtvrdoglavije dijete ikada, osigurala da i moje dijete bude baš takvo (ako ne i gore). Isprva sam mislila da ću izludjeti, no s godinama sam naučila nadmudriti trogodišnjaka. Ne bih se trebala time hvaliti, znam. 

Neka djeca su jednostavno takva, samovoljna do srži i bez obzira što vi pokušavali, njima je drama, bacanje po podu i vika jedina reakcija koja poznaju kada ne želimo ispuniti sve njihove zahtjeve. Zato barem roditelji moraju pronaći način da ostanu hladne glave i iz ove situacije pronaći neki normalan izlaz. Nije uvijek lako. Nije nikada lako, nema smisla da vam budimo lažnu nadu. Donosimo vam 4 trika koja su kod nas imale rezultate! 

Kontrolirajte izbore koje dajete djetetu

Svi želimo izbjeći drame sa djecom, a pogotovo roditelji malih tvrdoglavaca. Ponekad to jednostavno nije moguće, no ponekad roditelji ipak jednim dijelom mogu utjecati na to. Ako date djetetu mogućnosti koje su vama prihvatljive, na kraju će svi biti zadovoljni, a djeca će imati osjećaj kontrole i da oni odlučuju. Umjesto da dijete pitate što želi za večeru, ponudite mu dvije zdrave opcije koje dijete inače jede. Velike su šanse da izbjegnete ljutnju!

Vodite mirne razgovore s djetetom

Ponekad će prethodni savjet upaliti, a ponekad i neće. Važno je da uspješno procijenite u kojoj fazi je dijete. Ako pokazuje ljutnju, mirno mu recite da primjećujete da je ljuto i da je najbolje da pričekate da se smiri, pa ćete onda donijeti odluku zajedno. Ako prepoznate frustraciju na vrijeme, možda uspijete mirnim razgovorom spriječiti da bukne. Nije potrebno previše objašnjavanja jer dijete to sada ne zanima i koliko god se vi trudili u tom trenutku to neće uroditi plodom. Objasnite mu samo da razumijete da je ljuto i da ćete razgovarati kada se smiri.

Postavite djetetu zdrave granice

Ovo će možda biti i najteži dio. Logično je kada se djeca ponašaju neprikladno da smo mi kao roditelji dužni to promijeniti. U stvarno životu je mnogo teže nego što zvuči ovako lijepo kratko objašnjeno. Vratimo se na miran razgovor s djetetom, samo sada na kraju treba dodati jasnu i čvrstu granicu. Kada je dijete ljuto, prekinite sukob, objasnite da vam je jasno da je ljuto, ali se tako ne može ponašati. Nakon toga pokušajte promijeniti temu, a kasnije kada dijete bude smireno vratite se i objasnite mu smisleno zašto takvo ponašanje nije dopušteno. Sami sebi ponekad ćete zvučati kao pokvarena ploča, ali upornost će se na kraju isplatiti. 

Postavite granice sebi

Sigurno ćete se naći u situacijama kada dijete ni uz vaš najveći trud neke stvari neće htjeti prihvatiti. Imajte na umu da preveliko davanje na važnosti negativnog ponašanja djetetu, a ne samom djetetu može izazvati ponavljanje takvog ponašanja. Sami morate otkriti koje su i vaše granice kada jednostavno kažete - dosta! Najčešće će to značiti da ćete razgovor morati odgoditi za sutra. Objasnite djetetu da se očito ne razumijete i da je najbolje da o tome popričate sutra kada svi budete mirniji. 

Mamin kutak

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini