OKRUGLI STOL U PULI

Sukobi su sastavni dio života, a dijete, odgojeno bez batina, postat će građanin koji će znati rješavati sukobe bez batina

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Međunarodni dan odgoja bez batina obilježava se 30. travnja, a u sklopu aktivnosti Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pula-Pola, kroz dvosatni okrugli stol obilježen je danas u Puli, u zgradi Fakulteta za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" u dvorani Pula. Obilježavanje ima za cilj upozoriti na štetnost fizičkog kažnjavanja, a to je i prilika za obraćanje svima koji se brinu o djeci i mladima te sudjeluju u njihovom odgoju.

Na okruglom stolu sudjelovale su Jelena Pereša - diplomirana pravnica, stručna radnica u Obiteljskom centru u Puli, savjetnica realitetne terapije, licencirana voditeljica preventivnih programa za roditelje "Rastimo zajedno", Irena Mosić Šajatović – profesorica psihologije, stručni suradnik psiholog u OŠ Šijana, Nikolina Gobo – magistra socijalnog rada, bihevioralni forenzičar u edukaciji za realitetnog psihoterapeuta, socijalna radnica za djecu, mladež i obitelj pri Hrvatskom zavodu za socijalni rad – područni ured Pula-Pola, Jadranka Černjul – osnivačica i koordinatorica Sigurne kuće Istra, stručnjakinja za rad sa ženama žrtvama nasilja. Moderatorica okruglog stola bila je izvanredna profesorica na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Puli, doktorica znanosti Marina Diković, voditeljica Centra za kompetencije u obrazovanju, a događaju su se odazvali i članovi Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pula-Pola.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Moderatorica je uvodno naglasila da se na ovu temu ne treba govoriti samo prigodničarski, na dan obilježavanja, nego svakodnevno. "Odgoj se ne događa samo u institucijama već i u funkcionalnim sredinama; medijima, među vršnjacima, na ulici", podsjetila je ona između ostalog.

Jelena Pereša predstavila je sve programe koje Obiteljski centar provodi, a istaknula suradnju s Centrom za podršku roditeljstvu "Rastimo zajedno", koji preko projekata omogućava sredstva za educiranje stručnjaka diljem RH.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

"U Puli i u Istri imamo educirane stručnjake za provedbu programa "Rastimo zajedno", za opću populaciju roditelja vrtićke djece, a sve ostale programe provode licencirani stručnjaci u Obiteljskom centru, osim onog za roditelje djece s poteškoćama koji se provodi u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda Pula.

Današnju djecu ne može se odgajati kao nekada, a s batinama je riječ o skraćenom putu discipliniranja, što udarac nikako ne može i ne bi smio biti, mišljenja je. Od prvog susreta s djetetom trebamo imati svijest da je dijete cjelovito ljudsko biće, kojem je potrebna podrška, odgoj i vrijeme. Vrijeme provedeno s djetetom nije nešto virtualno, već je to posvećenost. Kako su sukobi sastavni dio života, dijete, odgojeno bez batina, postat će građanin koji će znati rješavati sukobe bez batina, naglasila je Pereša.

"Ajde da umjesto da gasimo požar, počnemo imati više vjere u prevenciju", zaključila je Pereša.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Irena Mosić Šajatović psihologinja OŠ Šijana naglasila je kako je škola mjesto susreta, a da djeca u njoj uče za život, "To je društvo u malom", napomenula je. "Prevenciju gledam u širem pogledu, a ona je prožeta kroz cijelo školovanje. Način na koji se mi ponašamo u školi, a govorim o svijetu odraslih, na koji komuniciramo s djecom, ulazimo u razred, stvaramo interakciju i povezujemo se s njima, sve je to preventivni program", rekla je između ostalog Mosić Šajatović. "Škola se odavno naziva odgojno obrazovnom ustanovom, a područje odgoja je sve više u prvom planu", zaključila je.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU GLASA ISTRE OD ČETVRTKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum