URUČENA PRIZNANJA SUDIONICIMA 6. ISTRA GOURMET TOURA

Labinski restoran Velo kafe drugi put najbolji


Labinski restoran Velo kafe pobjednik je šestog izdanja Istra Gourmet Toura, gastronomske manifestacije u kojoj je lanjskog studenog i prosinca sudjelovalo šest ugostiteljskih objekata u Istri. Tim je povodom danas u pulskoj Obrtničkoj komori Istarske županije održana konferencija za novinare, na kojoj su vlasniku pobjedničkog restorana Leoneu Viškoviću, ali i ostalim sudionicima, uručena priznanja za sudjelovanje u manifestaciji. Priznanja su jučer primili i vlasnici drugih objekata, sudionika manifestacije: Gracijano Jurman (Bukaleta), Alen Sinožić (vrsarska konoba Kod Luce) i Sandro Jurčić (pazinska konoba Vela vrata). Priznanja su dodijeljena i rovinjskoj Maslini te buzetskoj konobi Sveti Ivan.

Predsjednik OKIŽ-a Mario Paliska podsjetio je da se ovom manifestacijom promoviraju istarsko ugostiteljstvo i tradicija, ali i proizvođači maslinovih ulja i vina.

Tražilo se mjesto više

- U šestom izdanju Istra Gourmet Toura sudjelovali su cijenjeni ugostiteljski objekti, a naglasak je bio na promociji gastronomije, odnosno autohtonih i tradicionalnih namirnica. Vrlo sam zadovoljan odazivom gostiju jer se tražilo mjesto više, što je ujedno opravdalo naš trud, kazao je Paliska.

Dušan Černjul, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika OKIŽ-a, kazao je da je svrha manifestacije poboljšanje razine gastronomskih usluga u Istri.

- U zadnje vrijeme primjetan je sve veći broj kvalitetnih restorana. No, postoji i sve veće raslojavanje kad je kvaliteta u pitanju, a pojavljuje se i sve više prosječnih objekata. U cehu smo zaključili da to ne odgovara reputaciji Istre kao gastronomske, enološke i turističke predvodnice Hrvatske, te da je potrebno poraditi na kvaliteti pripreme hrane, usluge i odabira namirnica. Gostu ujedno moramo ponuditi kompletan doživljaj najviše razine. Stoga smo i potaknuli ovu manifestaciju koja se zbog cajtnota neće održati ovog proljeća, ali se nastavlja najesen, rekao je Černjul.

Juha od buče i marinirana tuna

Da bi se ugostitelji potaknuli, uvedeno je ocjenjivanje jela po izboru gostiju, dok je posebna komisija ocjenjivala cjelokupnu uslugu. Tako su se ocjenjivali originalnost, upotreba autohtonih namirnica, prezentacija jela, vina i ulja, kao i tajming posluživanja.

Velo kafe ponudio je najbolju večeru, čime je ovaj restoran drugi put u povijesti Istra Gourmet Toura proglašen najboljim: osim ove, odnio je pobjedu i prije dvije godine. Lokal u kojem je nekad bio kafić i pizzeria Leone Višković preuzeo je prije 13 godina, a dosad je dobio više priznanja i nagrada. Pobjedu je odnio zahvaljujući mesnom i ribljem meniju, na kojem su se našli hobotnica pod črepnjom i juneći biftek na gradelama. Kao predjelo poslužena je juha od buče, marinirana tuna i pešt, uz zanimljiv desert: sladoled od vanilije dekoriran kroštulom u umaku od reduciranog terana i kompotu od dunje. Uz svaki slijed posluženo je odgovarajuće vino San Martino, te maslinovo ulje Negri. Viškoviću je na uspjehu čestitao i zamjenik labinskog gradonačelnika Zoran Rajković, kazavši da su za uspjeh zaslužni angažman vlasnika, ali i ukupan dojam: uređenost ovog reprezentativnog objekta, posebnost sezonskih namirnica, promocija autohtonih jela i ljubav prema poslu. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater