Spoj istarske tradicije i svjetskih kuhinja


Četvrta sezona promotivne akcije Istra gourmet tour koju provodi Obrtnička komora Istarske županije odnosno njezin Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika otvorena je u četvrtak u pazinskoj pizzeriji-buffetu Peperone vlasnika Marka Anića. "Cilj ovih naših okupljanja je druženje ugostitelja, razmjena znanja i iskustava i prilika da u vremenu izvan glavne turističke sezone upoznamo jedni druge i da zajedno vidimo kamo to ide naša gastronomija", rekao je u prigodnoj besjedi predsjednik Ceha ugostitelja Dušan Černjul. Uzvanike je u ime pazinskog Udruženja obrtnika pozdravila Alison Merlić, a ugodan boravak u Pazinu poželio im je i domaćin Marko Anić, uvodeći ih odmah u jelovnik i atraktivna jela koju su u kuhinji Peperonea pripremale kuharice Davorka Dujanić i Danijela Brala.

Kao što je to običaj na večerima Istra gourmet toura, gosti su se mogli opredijeliti između mesnog i vegetarijanskog menija. Mesni meni otvoren je trisom bruschetta nadjevenih salamama ili carpacciom od boškarina, s aromatskim dodacima poput primjerice karameliziranog luka ili sirnih namaza. Vegetarijanski meni također je otvoren trisom bruschetta, ali nadjevenih istarskim sirevima i tartufima. Sljedeće jelo bio je umak od gljiva s istarskom nedevom kao prilogom, koji se kao toplo predjelo izvrsno uklopio u oba menija.

Slijedilo je glavno jelo, koje je u mesnom meniju bila maštovito pripravljena tortilja na istarski način, punjena umakom s mesom divlje svinje i jelena, dok su u vegetarijanskom meniju kao glavno jelo posluženi pljukanci s umakom od tri vrste gljiva.

Za desert su gosti mogli birati između čak četiri prilično sofisticirane slastice, no prema reakcijama kušača kao osobitu iznimnost valja izdvojiti slasticu od pistacija.

Cijeli se jelovnik ponuđen u pazinskom Peperoneu može ocijeniti kao vrlo kreativan i intrigantan spoj detalja iz istarske tradicijske kuhinje s klasičnim jelima svjetskih kuhinja, i iako ponuđena jela nisu na svakodnevnom meniju ovog lokala, vlasnik Marko Anić najavljuje da će se u skoroj budućnosti priređivanjem tematskih gastronomskih večeri ili češćim izmjenama stalnog jelovnika ponuda Peperonea nastojati približiti okusima i kreacijama koji su se uzvanicima prve večeri Istra gourmet toura očito vrlo svidjeli. (Tekst i snimci Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter