U BLIZINI BUZETA

FOTO / NOVI DETALJI NESREĆE PARAGLAJDERA: Vjetar bacio letača prema stijenama, pao je ispod pruge. SPAŠAVANJE TRAJALO SAT VREMENA

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Foto: JVP Buzet)

(Foto: JVP Buzet)


Javna vatrogasna postrojba Buzet u srijedu u 14 sati zaprimila je dojavu o padu paraglajdera na buzetskom području, u predjelu Krbavčići. Paraglajder se srušio na vrlo nepristupačan teren, ispod željezničke pruge Buzet - Rakitovec, nedaleko od granice sa Slovenijom, doznajemo od zamjenika zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Buzet Robija Jermaniša.

Slovenac se uspješno vinuo u nebo, ali ga je vjetar bacio prema stijenama. Zapeo je prvo za jedan grm, potom drugi gdje se zaustavio i pao na kamenito područje ispod željezničke pruge. Pri padu je vjerojatno slomio nogu no za sada nema službenih informacija o težini ozljeda.

bfgb

- Uzeli smo opremu za spašavanje iz visina i dubina te po pruzi došli do njega. Bio je pri svijesti, rekao je da je sve u redu, osim što ga boli noga. Mobilizirali smo ga i stavili u spasilačko korito. S opremom za spašavanje iz visina i dubina, užem za osiguranje i užem za izvlačenje, izvukli ga na željezničku prugu i potom po željezničkoj pruzi našim specijalnim vozilom namijenjenim upravo za takve vrste spašavanja, odvezli do vozila hitne medicinske pomoći. Trebalo nam je gotovo sat vremena, izjavio je Jermaniš.

bfgb

U intervenciji su sudjelovala tri vatrogasca Javne vatrogasne postrojbe Buzet s jednim vatrogasnim vozilom te dva djelatnika hitne medicinske pomoći, dok je djelatnik policije obavio očevid.

U svom 27- godišnjem vatrogasnom stažu, Jermaniš se prisjeća dvadesetak sličnih vatrogasnih intervencija spašavanja nakon pada paraglajdera. Na sreću sve su prošle bez tragičnih posljedica, ali je znalo biti i ozbiljnih ozljeda i vanjskih prijeloma.

Rub planinskog masiva Ćićarije uz granicu sa Slovenijom prepoznatljiva je destinacija aktivnog odmora ne samo u Hrvatskoj i Europi, već i na svjetskoj karti, i omiljeno je odredište za ljubitelje paraglajdinga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini