SVAKODNEVNI MIGRANTI

DNEVNO NA POSAO U ITALIJU IDE 300 DO 400 BUZEĆANA. Oni su i danas otišli, a pitaju se hoće li se smjeti vratiti

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Buzećani koji dnevno putuju na posao u Trst i okolicu danas u ranim jutarnjim satima granični prijelaz Požane/Sočerga prošli su neometano. Nitko ih, kažu, ništa nije pitao, ali zato s neizvjesnošću iščekuju vidjeti kako će im izgledati povratak danas tokom dana. 

Naime, krizni stožer Ministarstva zdravstva, raspravljajući o uvođenju novih mjera protiv širenja koronavirusa, najavio je da će se prema onima koji dolaze iz talijanskih regija s povećanim brojem zaraženih primjenjivati epidemiološke mjere nadzora, jednake onima koji dolaze iz Kine.

Procjenjuje se da preko graničnog prijelaza Požane dnevno na posao u Italiju, većinom u Trst, ali i Monfalcone, putuje između 300 i 400 Buzećana. Oni koje smo kontaktirali telefonom kažu da u Trstu po trgovinama nedostaju namirnice s dužim rokom trajanja. Nigdje se više ne mogu kupiti zaštitne maske, niti dezinfekcijska sredstva, poput gela za ruke, no sve drugo funkcionira manje, više normalno.

Sveučilišta su zatvorena do 1. ožujka. Škole su također zatvorene, no one bi ionako to bile jer imaju praznike do četvrtka. Otkazane su karnevalske povorke u Trstu i u Muggiji, sve sportske i javne manifestacije. Po tršćanskim ulicama barem ujutro nije bilo ljudi s maskama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater