VN KATARA

McLaren briljirao na zahtjevnoj stazi u Kataru

| Autor: Deborah Zaccai
Oscar Piastri (Foto Reuters)

Oscar Piastri (Foto Reuters)


Nakon što je bio najbrži u kvalifikacijama, Max Verstappen startato je danas sa pole pozicije, a u prvom redu pridružili su mu se Mercedesov dvojac: George Russell na drugom te Lewis Hamilton na trećem mjestu. Sergio Perez startao je iz boksa.
Iako je na jučerašnjem Sprintu, mladi Oscar Piastri slavio pobjedu u McLarenovom bolidu, njegovu pobjedu zasjenio je Verstappen koji je, došavši drugi, osvojio svoj treći naslov svjetskog prvaka.

Carlos Sainz iz Ferrarija nije sudjelovao u današnjoj utrci zbog problema sa sustavom goriva na svom bolidu, što znači da njegov timski kolega Charles Leclerc mora završiti barem na drugoj poziciji kako bi preuzeo Sainzovo peto mjesto u ukupnom poretku.
Fizički najzahtijevnija utrka ove sezone, Velika nagrada Katara, započela je danas u 19 sati. Staza Lusail vozi se 57 krugova i zbog sigurnosti vozača FIA je ograničila starost guma na 18 krugova.

Već u prvom zavoju sudarili su se Russell i Hamilton. Russell je morao u boks promijeniti prednje krilo dok se Hamilton nažalost morao povući iz utrke. Zbog njihovog sudara na stazu je izašlo sigurnosno vozilo koje je ostalo na stazi do četvrtog kruga.
Zbog krive pozicije startanja Hülkenberg je dobio 10 sekundi kazne, dok su Perez, Stroll, Gasly i Albon dobili 5 sekundi kazne zbog prekoračenja ograničenja staze.

McLarenova momčad se dokazala najspremnijom za teške klimatske uvjete jednim od najbržih zaustavljanja u povijesti sporta sa vremenom 1.8 sekundi. Čeka se još službena potvrda da li je oboren Red Bullov rekord iz 2019.
Najbrži krug se izmjenjivao čitavu utrku između Verstappena, Piastrija, Norrisa, Pereza i Russella, ali je na kraju ipak dodatni bod pripao Verstappenu sa 1.24.319.
Zahtjevni uvjeti na Katarskoj stazi pokazali su se kao prevelik izazov za novaka Logana Sargeanta iz Willamsa, koji se požalio na mučninu tijekom utrke, te se naposlijetku povukao.

Max Verstappen odnio je pobjedu Velike nagrade Katara. Drugo mjesto i glas publike kao vozač dana zasluženo je osvojio Oscar Piastri, a na treće mjesto stigao je njegov timski kolega Lando Norris. Bez obzira na poteškoće u početku, George Russell osvojio je četvrto mjesto a slijedio ga je Ferrarijev vozač Charles Leclerc na petoj poziciji, istom mjestu sa kojeg je i startao. Fernando Alonso svoj je Aston Martin stavio na šesto mjesto, a Alpinov vozač Esteban Ocon završio je sedmi. U bodovima su bila oba Alfa Romeova vozača, Valtteri Bottas na osmoj poziciji a Zhou Guanyu na devetom mjestu. Zadnje bodovno mjesto pripalo je Sergiu Perezu.

Lance Stroll završio je 11., Pierre Gasly 12. i Alexander Albon na 13. mjestu. Kevin Magnussen našao se na 14. poziciji, Yuki Tsunoda na 15., Niko Hülkenberg na 16. i Liam Lawson na 17. poziciji.

Još je preostalo pet utrka do kraja ove sezone. Nakon tjedan dana pauze, od 20. do 22. listopada utrka se vozi u Sjedinjenim Američkim državama u Austinu, Teksas.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum