VN JAPANA

Redbull slavio šestu konstruktorsku pobjedu

| Autor: Deborah Zaccai
Velika nagrada Japana (Foto Reuters)

Velika nagrada Japana (Foto Reuters)


Velika nagrada Japana, na stazi Suzuka započela je jutros u 7 sati. Nakon dominacije na vježbama i kvalifikacijama, Max Verstappen startao je prvi, a u prvom redu pridružio mu se McLarenov dvojac, Oscar Piastri na drugoj i Lando Norris na trećoj poziciji. Logan Sargeant startao je iz boksa a dobio je i 10 sekundi kazne zbog jučerašnjeg sudara u Q1.

Odmah na startu, Verstappen se morao štiti od dvostrukog napada McLarena, što je naposljetku i uspio te sadržao prvo mjesto. Piastri je zbog tog napada pao na treću poziciju dok je drugu preuzeo njegov timski kolega Norris. Loš start imao je i Perez kojeg je Sainz odmah prestigao i zauzeo petu poziciju.

Sigurnosno vozilo izlazi već u prvom krugu zbog velikog sudara između Ocona, Zhoua, Bottasa i Albona. Njih četvoro odlazi u boks na popravke. U trećem krugu, Perez ulazi u boks mijenjati prednje krilo te na izlazu ne propušta posljednji bolid što ga je koštalo kazne od 5 sekundi zbog povrede pravila sigurnosnog vozila. Ubrzo nakon drame na startu, Sargeant udara Bottasa koji zbog toga napušta utrku, a Sargeant dobiva 5 sekundi kazne.

Mercedesov dvojac, Hamilton i Russell imali su uzbudljiv dvoboj koje je mnoge podsjetio na sudar Senne i Prosta davne 1989. godine, ali koji je ovog puta rezultirao sa Hamiltonom kao pobjednikom.

U 12. krugu, Perez je udario Magnussena te su oboje završili u boksu na popravcima. Nedugo nakon toga, Perez dobiva poruku na timskom radiju da završi utrku i umirovi svoj bolid. U 22. krugu utrku napušta Stroll zbog kvara stražnjeg krila, a samo pet krugova nakon oba Williamsa dobivaju poruku da dođu u boks i time završavaju ovu utrku.

U 40. krugu Redbull tim neočekivano vraća Pereza na stazu da završi krug i zatim odsluži sve vremenske kazne kako ne bi bilo rizika od prenošenja kazne na slijedeću utrku.

U 45. krugu Leclerc prestiže Russella, koji zatim prepušta mjesto Hamiltonu. Niti ovog puta se Mercedesova strategija nije isplatila jer Sainz ubrzo prestiže Russella, a Hamilton ostaje skoro 5 sekundi iza Leclerca.

Nakon 53 kruga, Max Verstappen pobjeđuje Veliku nagradu Japana i time donosi šestu konstruktorsku pobjedu Redbull timu, koja je pala na 75. godišnjicu Honda Motorsa. Također mu je pripao i bod najbržeg kruga sa 1.34.183. McLarenov dvojac slavio je dupli podij sa Landom Norrisom na drugoj poziciji i Oscarom Piastrijem na trećoj. Najmlađi vozač pokazao je odličnu vožnju i zasluženo odnio glas publike kao vozač dana. Ferrarijev duo završio je kao što je i startao, sa Charlesom Leclercom na četvrtom mjestu i Carlosom Sainzem na šestoj poziciji. Lewis Hamilton završio je peti, a njegov kolega George Russell na sedmom mjestu. Fernando Alonso završio je osmi, uz mnogo živciranja na svoj mehaničarski tim. Esteban Ocon završio je deveti, a posljednje bodovno mjesto pripalo je njegovom timskom kolegi Pierreu Gaslyju.

Liam Lawson svoj je AlphaTauri doveo do 11. mjesta a slijedio ga je kolega Yuki Tsunoda na 12. poziciji. Zhou Guanyu došao je 13., a zadnja dva mjesta pripala su Haasovom dvojcu, Nicou Hülkenbergu i Kevinu Magnussenu.

Slijedi tjedan pauze, a zatim se od 6. do 8. listopada, 18. utrka ove sezone nastavlja u Kataru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom