UMAG

Solidarna borba lokalne zajednice protiv Alzheimera, pandemije stoljeća


U dvorani Pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić" potpisan je sporazum o pristupanju Grada Umaga globalnom pokretu "Demenciji prijateljska zajednica", a potpisnici ugovora su gradonačelnik Vili Bassanese i Tomislav Huić, potpredsjednik Hrvatske udruge za Alzheimer (HUAB) iz Zagreba. Umag je tako, nakon Zagreba, postao drugi grad u zemlji i prvi u Istri član ove korisne zajednice koja radi u skladu s odredbama dokumenta "Dementia Friends International", pokrenutog iz Alzheimerovog društva u Londonu. Svečanom činu potpisivanja nazočili su Margareta Mađerić, državna tajnica Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, brojni suradnici HUAB-a, predsjednik Gradskog vijeća dr. Jurica Šiljeg i zamjenici gradonačelnika Umaga, uz druge djelatnike gradske uprave, tvrtki i ustanova.

Gerontodomaćice i svi sugrađani

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da na svijetu s demencijom živi najmanje 5-8 posto osoba iznad 60 godina i predviđa udvostručenje tog broja u narednih 15-ak godina. Polazeći od te spoznaje i potreba osoba s demencijom, Grad Umag je 2014. godine počeo provedbu projekta aCROsSLO, sufinanciranog s 412.000 eura iz prekograničnog programa Interreg, Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. Partneri u projektu su HUAB, domovi za nemoćne i starije osobe u Izoli, Kopru i Umagu te Slovenski institut za javno zdravstvo.

Osim obrazovanja socijalnih radnika i medicinskog osoblja, projektom su obuhvaćene i gerontodomaćice, s ciljem izjednačavanja socijalne usluge pomoći u kući s institucionalnim smještajem, jer novija istraživanja potvrđuju da je za kvalitetno i dostojanstveno starenje, kao i rasterećenje javnih budžeta poželjnije starijima organizirati pomoć u njihovom domu sve dok samostalno brinu o sebi. U sklopu projekta provedeno je niz zajedničkih prekograničnih aktivnosti, razmijenjena iskustva i postignuća, izrađen je komunikacijski plan, usavršen računalni program nadzora osoba s demencijom, snimljen filmski zapis, tiskani edukativni i informativnih materijali, radna bilježnica i prvi priručnik "Demencija i prostor" čiji je autor pročelnik za društvene djelatnosti i opću upravu u Gradu Umagu Slaviša Šmalc. Kao posebnost projekta izdvojena su predavanja stručnjaka za građane u Alzehaimer caffeu u Umagu.

- Jedan od ciljeva projekta aCROsSLO bio je podizanje razine obrazovanja osoblja koje pružaju zdravstvenu njegu i socijalnu skrb osobama s demencijom, smanjenje stigmatizacije dementnih osoba i senzibiliziranje javnosti o potrebama oboljelih, jačanje vještina njihovih obiteljskih skrbnika i svih sugrađana, naglasio je Tonči Huić, a pokret "Demenciji prijateljska zajednica" ustvari je implementacija u svakodnevni život u zajednici i predstavlja kontinuirano pružanje potpore osobama pogođenih demencijom, njihovo angažiranje i uključivanje u život društva, pažljivo i prijateljsko postupanje s njima, a također i članovima obitelji jer "sagorijevaju" zajedno s oboljelima, zaključio je Huić. (Sanja BOSNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD SRIJEDE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini