STARMUS V

Pomoćnik rektora Sven Maričić u Zürichu promovirao Sveučilište u Puli na festivalu dio kojeg su i BRIAN MAY, BUZZ ALDRIN, ELON MUSK…

| Autor: Duška PALIBRK
Elon Musk (putem videolinka) i Brian May na Starmusu (S. MARIČIĆ)

Elon Musk (putem videolinka) i Brian May na Starmusu (S. MARIČIĆ)


Upoznao sam nobelovca Kipa Thornea, teorijskog fizičara koji je bio vrlo blizak suradnik doajena znanosti Stephena Hawkinga. Iznenadio sam se koliko je čovjek jednostavan i pristupačan. Uspostavio sam i druge zanimljive kontakte, koji će motivirati i studente na našem Sveučilištu u Puli te ih potaknuti na sudjelovanje u studentskim start-upovima. Upoznao sam neke od svjetskih znanstvenika koji su promijenili svjetsku tehnologiju, priča Maričić

"U trenutku kad ste u dvorani s ljudima koji su prvi put kročili na Mjesec, astronautima misija Apollo, shvatite da sve ono što ste učili u knjigama postaje stvarnost. Noćas nisam niti spavao. Bio je poseban trenutak večeri kad su se svi prisutni astronauti popeli na pozornicu i zajedno s Brianom Mayom, Steveom Vaijem i Peterom Gabrielom otpjevali "Who Wants To Live Forever", dok su se u pozadini vrtjele originalne snimke spuštanja na Mjesečevu površinu. U tom trenutku cijela je dvorana ustala na noge uz pljesak koji je trajao 15 minuta. Uživo nam se javio Elon Musk koji je upravo lansirao 24 satelita u svemir na dvjema raketama koje su se uspješno vratile na Zemlju i jedan je od laureata nagrade Stephen Hawking za 2019. godinu. Veliko iznenađenja bio je i nastup Buzza Aldrina, drugog čovjeka na Mjesecu, koji nas je sve inspirirao. Jedinstvena je mogućnost u životu izravno čuti osobu koja je promijenila svijet i označila modernu povijest čovječanstva", priča nam doc. dr. sc. Sven Maričić, profesor i pomoćnik rektora pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, izravno s 5. međunarodnog festivala Starmus u Zürichu, koji kombinira znanost i umjetnost.

- Ovog se tjedna u Švicarskoj okupila krema svemirske tehnologije, kaže docent Maričić koji je prvi put pozvan na ovo iznimno zanimljivo godišnje okupljanje svjetski priznatih znanstvenika, glazbenika i drugih umjetnika.

Kolonija na Marsu

Festival Starmus ove je godine posvećen 50. obljetnici spuštanja čovjeka na Mjesec. Glavna tema je istraživanje svemira i promjena svijeta, a među panelistima je Buzz Aldrin iz legendarnog Apolla 11, prvog koji je sletio na Mjesec, potom Charlie Duke iz Apolla 16, direktor u NASA-inom Apollo programu Gerald Griffin, kozmonaut Yuri Baturin, osnivač tvrtki SpaceX, Tesla i SolarCity, globalno poznati američki biznismen i milijarder Elon Musk, koji razmišlja i o uspostavi ljudske kolonije na Marsu. Nadalje, tamo su i svjetski priznati znanstvenici među kojima su i neki nobelovci, kompozitor Brian Eno, redatelj i producent, dobitnik Oscara Damien Chazelle ("La La Land"), glumci, čitavi orkestri…

Festival Starmus utemeljili su Brian May, gitarist slavnih quennovaca a ujedno i astrofizičar koji se u svojoj doktorskoj disertaciji bavio zodijačkom prašinom u Sunčevom sustavu, te Garik Israelian, astronom s Instituta za astrofiziku na Tenerifima i također glazbenik kojeg je May upoznao 30 godina kasnije.

Festival Starmus, koji i imenom spaja zvijezde i glazbu, njih dvojica su utemeljila 2011. godine na Tenerifima, 2017. su preselili u Norvešku, a evo sada su u Švicarskoj. Među slavnim gostima bili su im Neil Armstrong, prvi čovjek na Mjesecu, kao i globalno čuveni znanstvenici Stephen Hawking i Richard Dawkins.

Pogled na svijet

Docent Maričić zajedno s kolegicom Martine-Nicole Rojina na Starmusu predstavlja projekt "Sister Moon", prezentiran i nedavno u Puli na Infobipovom MTF festivalu, čiji je suorganizator bio i Znanstveno-tehnološki institut Visio pulskog Sveučilišta. Tada je, preko Dwingeloo teleskopa postavljenog u Nizozemskoj i u suradnji s Camrasom, put do Mjesečeve površine i nazad za nekoliko sekundi prešao radiosignal iz Pule.

- Čuti te ljude - to mijenja pogled na svijet, daje povjerenje u današnju tehnologiju i inspirira. Pričali su i astronauti koji su upoznali Charlesa Lindberga, prvog čovjeka koji je preletio Atlantik, i 30-40 godina nakon toga oni su otišli na Mjesec. Kada slušate iz prve ruke kako je to hodati Mjesečevom površinom, osjetite kako je svijet povezan i kako sve što radimo u znanosti ima smisla. Upoznao sam nobelovca Kipa Thornea, teorijskog fizičara koji je bio vrlo blizak suradnik doajena znanosti Stephena Hawkinga. Iznenadio sam se koliko je čovjek jednostavan i pristupačan. Uspostavio sam i druge zanimljive kontakte, koji će motivirati i studente na našem Sveučilištu u Puli te ih potaknuti na sudjelovanje u studentskim start-upovima. Upoznao sam neke od svjetskih znanstvenika koji su promijenili svjetsku tehnologiju, priča Maričić.

Dosta bivših astronauta, tumači, surađuje na kreiranju i savjetovanju misija koje će putovati na Mars, oni su koristan izvor informacija zbog svog bogatog iskustva boravka u svemiru i zato što su među privilegiranima koji su imali prilike našu planetu gledati iz svemira.

FET-ov časopis u eliti

Ovdje sam susreo i urednike znanstvenih časopisa koje sam upoznao s činjenicom da je časopis pulskog FET-a Economic Research, koji uređuje prorektor za znanost Marinko Škare, ušao u prestižnu Curent Contest bazu i time dokazao da se znanstvena izvrsnost potiče na našem Sveučilištu, kaže Maričić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater