terapija

Stiže antikokainsko cjepivo?

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Konzum kokaina je na rekordnoj razini. Prema podacima UN-a, 2021. je tu drogu konzumiralo oko 22 milijuna ljudi. Po učestalosti korištenja ona je na drugom mjestu iza kanabisa, prenosi tportal.

Kokain stvara jaku ovisnost i oštećuje vitalne organe tako što dovodi krvožilni sustav do granica opterećenja, usporedivo s neprestanim trčanjem maratona. Odvikavanje također predstavlja veliki fizičko i mentalno opterećenje. No sada istraživači u Brazilu rade na serumu koji bi trebao podržati terapiju odvikavanja, piše Deutsche Welle (DW).

Antikokainsko cjepivo može pomoći u terapiji ove ovisnosti. Nakon cijepljenja, u krvi se stvaraju antitijela. Ona se ciljano vezuju uz kokain. Stvaraju se formacije koje zbog svoje veličine ne mogu proći kroz krvno-moždanu barijeru. Tako se sprječava stimulacija mozga koja izaziva želju za ponovnim uzimanjem droge.

Na takvim serumima rade i istraživački timovi u SAD-u. Trenutno još nema kliničkih studija na ljudima tako da je neizvjesno kada će, i hoće li se uopće, cjepivo pojaviti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum