2018 VP1

MOGUĆI SUDAR ASTEROIDA SA ZEMLJOM U STUDENOM? Teoretičari zavjera najavljuju smak svijeta - ali im je promaknuo važan podatak

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Kako prenosi portal clickondetroit.com, asteroid iliti leteći svemirski objekt poznat kao 2018 VP1 prolazi kroz naš Sunčev sustav, a trebao bi biti u blizini Zemlje početkom studenog.

Prema nekim proračunima, navodno putanja tog asteroida vodi ravno prema Zemlji - što je dovoljan podatak da se u nekim krugovima počne stvarati panika kao i najave još jednog "smaka svijeta".

Danas su svima dostupne NASA-ine karte zvijezda, kao i nešto što se naziva JPL Browser Data-Small Browser Database, no iako svatko ima uvid u te podatke - ipak valja interpretaciju istih prepustiti stručnjacima.

Michael Narlock, šef astronomije na Institutu za znanost Cranbrook, o "predstojećoj propasti koja juri prema nama" kaže:

- Riječ je o Apollo asteroidu, koji su tipični u blizini Zemlje. Ovaj je, kako mu ime i ukazuje, otkriven 2018. godine, te se predviđa da će u studenom proći blizu Zemlje. Analizirali smo putanju asteroida 2018 VP1, te su izračunate stotine mogućnosti njegova kretanja, a procijenjeno je da je vjerojatnost njegova udara u Zemlju jedan naprava 250. Na internetu postoje videa u kojima se upozorava na mogućnost udara asteroida u Zemlju, no ključan je podatak koji u njima nedostaje - veličina ovog svemirskog objekta. 2018 VP1 je u promjeru velik oko sedam stopa (oko dva metra) - što znači da je sićušan u svemirskim razmjerima.

Ako bi i krenuo na Zemlju, ulaskom u Zemljinu atmosferu ovaj asteroid vjerojatno bi se pretvorio u tzv. "bolide" što bi bilo vidljivo kao vrlo svijetla crta na nebu te bi se pri padu vjerojatno raspao. S obzirom na veličinu, 2018 VP1 u konačnici, ako bi i pao na Zemlju, nama bi bio samo spektakularan prizor na nebu, bez ikakvih posljedica, kaže Michael Narlock.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum