SAVJET STRUČNJAKA

UZ SVJETSKI DAN ARTRITISA: Reumatski bolesnici i pandemija SARS-CoV-2 virusa

| Autor: Dr. med. Vlasta Urban Tripović
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Svjetski dan artritisa ove godine obilježavamo u posebnim okolnostima pandemije virusom   s mnoštvom pitanja koja s pravom postavljaju naši bolesnici koji boluju od upalnih reumatskih bolesti i liječe se mnogim   lijekovima koji kompromitiraju naš imuni sustav.

EULAR ( European Liguae against rheumatism) Europska liga protiv reumatizma ali druge svjetske udruge koje okupljaju reumatologe, reumatske bolesnike i znanstvenike nastoji dati preporuke , koje su „ živi dokument“ temeljen na dosadašnjim saznanjima   i koji će se vremenom dopunjavati u skladu s   novim znanstvenim otkrićima.

Opće preporuke

Za sada nema dokaza da reumatski bolesnici imaju veći rizik od zaraze korona virusom od ostale populacije zbog čega su mjere prevencije od zaraze za sve iste. Dijagnoza i liječenje COVID 19 bolesnika s reumatskim   bolestima preuzimaju timovi i službe na odjelima za liječenje   COVID-19 bolesnika uz preporuku korekcije imunosupresivne terapije .

Mjere prevencije SARS-CoV-2 infekcije  

Bolesnici s upalnim reumatskim bolestima trebaju slijediti sve mjere prevencije kao i ostali u općoj populaciji . Svoju   redovitu terapiju   glukokortikoidima, sDMARD ( Lijekovi koji mijenjaju tijek bolesti) ,bDMARD ( biološki lijekovi) , tsDMARDS ( ciljane molekule) NSAR( nestreoidni protuupalni lijekovi), analgeticima ili lijekovima za osteoporozu ne trebaju prekidati.

Ponašanje i liječenje reumatskih bolesnika kada se epidemija širi

Ako je kod bolesnika s upalnim reumatskim bolestima situacija stabilna dulje vrijeme, regularno praćenje laboratorijskih nalaza i konsultacija reumatologa mogu se odgodi do najviše 6 mjeseci.

U tom periodu preporučuje se komunikacija telefonom i video linkom jer preko e-maila kontakti nisu sigurni u smislu čuvanja podataka. Ako se kod bolesnika tek uvodi terapija ili bolesnik ima pogoršanje tegoba ili nepodnošljivost na lijekove potreban je direktni kontakt s reumatologom uz sve mjere zaštite kako bolesnika tako i medicinskog osoblja.

Preporuke ako je bolesnik bio u kontaktu s COVID -19 zaraženom osobom ili je sam zaražen

Ako je bolesnik bio u kontaktu s COVID-19 pozitivnom osobom mora se odmah testirati na SARS-CoV-2 virus. U slučaju pozitivnog testa i potvrđene infekcije COVID -19 virusom   dugogodišnje uzimanje manjih doza glukokortikoida ne treba prekidati ali nema usuglašenih   stavova oko prekida   uzimanja DMARD lijekova i treba situaciju razmotriti od slučaja do slučaja. Visoke doze glukokortikoida treba korigirati.
Prema dosadašnjim istraživanjima 80% bolesnika ima blagi oblik bolesti što znači da sama bolest i lijekovi   nisu znatno utjecali na   ozbiljnost infekcije.

Teoretski možemo smatrati da su neki DMARD-ovi „zaštitni“ kao na primjer: Hydroxychloroquine, IL-6(interleukin-6 inhibitor) inhibitori interleukina 6, anti-TNF( Tumor necrosis factor alfa)inhibitori faktora tumorske nekroze , i JAKi(JANUS kinaza inhibitors) inhibitori JANUS kinaze .Lijekovi   koji spadaju u citostatike kao Metehotrexat, Arave moramo   prekinuti u periodu dok bolesniku ne bude bolje.

NSAR( nesteroidni protuupalni lijekovi) kao što su : Voltaren, Ketonal, Brufen, Lubor i dr., koji se koriste svakodnevno, ne treba prekidati ali se mora spomenuti da su oni inhibitori citokina i potencijalno mogu maskirati simptome COVID -19 kao šti je temperatura i bolovi u mišićima i zglobovima.

Svi reumatski bolesnici koji su zaraženi i imaju blagi oblik bolesti ako osjete pogoršanje moraju se hitno javiti liječniku   i zatražiti pomoć na odjelu za liječenje COVID-19 bolesnika. Pogoršanje može nastati i 5-10 dana od početka bolesti. Smatra se da takvih bolesnik ima oko 20% .

Reumatski bolesnici koji su upućeni   u bolnicu nastavljaju se tretirati prema dosadašnjim protokolima za liječenje. Samo liječenje je u fazi ispitivanja i nije usaglašeno. Odluku o prekidu DMARD-ov donose liječnici multidisciplinarno u skladu sa   težinom infekcije.

Prevencija drugih infekcija osim SAR-CoV-2

Postoji situacija kada se tijekom epidemije pojave i druge bolesti od kojih bolesnik može oboljeti koje mogu imitirati COVID-19 infekciju kao što su Influenza .Također treba izbjeći i teže komplikacije koje se mogu desiti kada reumatski bolesnik koji ima simptome COVID -19 virusa   istovremeno oboli od Influenze ili ima upalu pluća zbog Pneumoccuc pneumonie.

Zbog toga svim bolesnicima bez simptoma COVID -19 preporučujemo cijepljenje na Influenzu i Pneumiccocus pneumonie. Za reumatske bolesnike koji boluju od teškog oblika lupusa, vaskulitisa, ili sistemske skleroza a koji se liječe Cyclofosphamdom ili glukokortikoidima preporučujemo profilaksu pneumonije zbog Pneumocystis Jirovici (PNP). Budući simptomi PNP mogu biti slični upali pluća kod COVID 19 infekcije to može izazvati konfuziju. Ako se desi istovremeno obolje lijevanje od obije bolesti prognoza je znatno lošija.

Udruge bolesnika – pomoć reumatskim bolesnicima

Hrvatska liga protiv reumatizma ogranak za Istarsku županiju sa sjedištem u Puli i dalje ima otvorena vrata , srijedom u Savjetovalištu gdje radi reumatolog i daje savjete ili možete kontaktirati na telefon 0912210955 ili putem e-mail:vlasta.tripovic @gmail.com .

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini