znakovi upozorenja

Mogu upozoravati na nešto ozbiljno: Sedam simptoma u ustima koje nipošto ne treba ignorirati

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Stomatološki tim Bright and White upozorava na sedam znakova zbog kojih biste odmah trebali djelovati.

“Nemojte ignorirati ove znakove upozorenja i simptome vezane za oralno zdravlje. Od krvarenja desni i lošeg zadaha do osjetljivosti zuba i ranica u ustima, ovi znakovi mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme koji se mogu pogoršati ako se ne liječe”, kaže tim sa sjedištem u Londonu.

Bol u čeljusti

Ako osjećate bol u čeljusti, to može biti znak upozorenja na probleme sa sinusima, artritis, bruksizam, gingivitis i bolesti desni, dislokaciju čeljusti ili temporomandibularni poremećaj (TMD).

Krvarenje desni

Krvarenje desni je simptom bolesti desni. Normalno je da povremeno krvarite ako četkate prejako, ali stalno krvarenje prilikom pranja zubi znak je gingivitisa, koji se može pogoršati i do parodontitisa.

Bolesti desni nastaju kada se bakterije, plak i kamenac nakupljaju u ustima zbog loše higijene zuba, uzrokujući upalu desni sve dok desni koje drže zube na mjestu ne propadnu, što rezultira gubitkom zuba.

Loš zadah

Kroničan i dugotrajan loš zadah (također nazvan halitoza) koji ne nestaje nakon pranja zuba upozoravajući je znak karijesa i bolesti desni.

Također, može biti posljedica infekcije zuba, zubnog apscesa i karijesa. Može biti simptom i ozbiljnijeg osnovnog zdravstvenog stanja poput bolesti bubrega i jetre.

Osjetljivost zuba

Osjetljivost zuba ukazuje na stanjenu, istrošenu zubnu caklinu i povlačenje zubnog mesa što smanjuje zaštitu koju zubima pružaju caklina i desni, izlažući zub i korijen, što dovodi do osjetljivosti. Uzrok tome je agresivno četkanje, kisela hrana i piće pa čak i GERB i bulimija.

Zubi koji su osjetljivi na vruće i hladno također mogu biti znak problema sa zubima kao što su karijes, lomljenje zuba, bolest desni, povlačenje desni ili briksizma.

Zubobolja

Zubobolja može varirati od tupog pulsiranja do oštre, intenzivne boli i često je izuzetno neugodna.

Uzrok boli zuba mogu biti razni problemi sa zubima kao što su karijes, bolesti desni, zubni apscesi, napuknuti zub, infekcija zuba ili oštećenje živaca. Sva ova stanja zahtijevaju hitnu pomoć stomatologa.

Čirevi

Ranice u ustima mogu se razlikovati po težini, u rasponu od čira do afti, herpesa, leukoplakije i kandidijaze.

Oni mogu biti uzrokovani bakterijskim ili virusnim infekcijama ili iritacijom od aparatića ili zubne proteze.

Neke rane mogu ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme – na primjer, rane koje ne zacjeljuju mogu biti znak dijabetesa, dok bijele ili crvene rane mogu biti rano upozorenje na rak usne šupljine. Stomatolog će moći identificirati uzrok bilo koje rane i preporučiti odgovarajuće liječenje.

Klimanje zubi

Kod odraslih osoba klimanje može dovesti do gubitka zuba i potrebe za nadomjestkom. Klimavi zubi mogu ukazivati na uznapredovalu bolest desni ili parodontalnu bolest, gdje kost koja podupire zub slabi i povlači se.

To također može biti simptom osteoporoze, gdje kost koja drži zube na mjestu postaje oslabljena. Trauma ili udarac u zub također mogu rezultirati klimanjem zuba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of