SVJEŽINA NA STOLU!

Travanjska dijeta donijet će vam brojne dobrobiti. Vratite se u formu uz ove namirnice

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Kada govorimo o travanjskoj dijeti, govorimo o nečemu što je puno više od obične dijete koju treba slijediti.

To je također način da otkrijemo koliko možemo poboljšati svoje prehrambene navike, dajući prednost svježini, ali i održivosti konzumirane hrane.

U ovom mjesecu, naime, priroda nam nudi širok izbor svježih i sezonskih namirnica koje možemo iskoristiti kako bismo se hranili na zdraviji i ekološki održiviji način.

Zašto slijediti travanjsku dijetu: dobrobiti

Pridržavanje ove travanjske dijete nudi brojne dobrobiti za vaše zdravlje i okoliš.

Konzumacija sezonske hrane ne samo da jamči visoku nutritivnu kvalitetu, već i smanjuje utjecaj na okoliš povezan s proizvodnjom i transportom hrane.

Raznolikost sezonskog voća i povrća u ovom mjesecu omogućuje vam da svaki jelovnik prilagodite na zdrav i ukusan način.

Koju hranu preferirati ovaj mjesec?

1. Povrće

Pravo je vrijeme za eksperimentiranje s raznim povrćem koje se vraća na naše stolove.

Mrkva je jarke boje i slatkog okusa izvrstan izvor vitamina A i antioksidansa koji pridonose zdravom vidu i koži.

Špinat, bogat željezom i kalcijem, idealan je za održavanje kostiju jakima i promicanje zdravlja kardiovaskularnog sustava.

Umjesto toga, šparoge su sa svojim delikatnim okusom odličan izvor folata, važnih za zdravlje živčanog sustava.

Grašak, pun proteina i vlakana, potiče sitost i probavu.

Rukola, blago ljutkastog okusa, bogata je vitaminima i mineralima te daje dašak svježine salatama i proljetnim jelima.

2. Voće

Jagode, slatke i sočne, pune su vitamina C i antioksidansa koji pomažu u jačanju imunološkog sustava i suprotstavljaju se djelovanju slobodnih radikala.

Trešnje, sa svojim slatkim i kiselkastim okusom, bogate su antocijaninima koji imaju protuupalna i antioksidativna svojstva.

Kivi, sa svojim zelenim, sočnim mesom, izvanredan je izvor vitamina C, kalija i vlakana, koji potiču zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava.

Konačno, naranče, sa svojim regenerirajućim sokom, pružaju energiju zahvaljujući bogatstvu vitamina C i antioksidansa.

3. Izvori proteina

Imaju ključnu ulogu u travanjskoj prehrani, pridonose izgradnji i održavanju mišića te općem zdravlju organizma.

Svježa sezonska riba, poput skuše i orade, izvrstan je izbor zahvaljujući sadržaju omega-3 masnih kiselina koje podržavaju zdravlje srca i mozga.

Jaja su dragocjen izvor visokokvalitetnih proteina, vitamina B i minerala poput željeza i cinka.

Ne zaboravite ni mahunarke, poput slanutka i leće. Oni su važan izvor biljnih bjelančevina, vlakana i složenih ugljikohidrata, koji osiguravaju trajnu energiju i potiču osjećaj sitosti.

Ne zaboravite da ih je poželjno kombinirati s cjelovitim žitaricama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini