potvrdili nutricionisti

Tri najgore poslastice koje dovode do skokova šećera u krvi

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Uživanje u slasticama s visokim udjelom masnoće može biti primamljivo, ali ključno je biti svjestan mogućih zdravstvenih posljedica koje mogu donijeti za sobom, prenosi index.hr. Neki deserti posebno se ističu kao krivci za poticanje upala i skokova šećera u krvi zbog visokog udjela masti. Nutricionistica Lisa Richards i dijetetičarka Jeanette Giacinto otkrile su tri takve poslastice.

1. Krafne

Krafne, iako ukusne, mogu imati štetne učinke na zdravlje zbog visokog sadržaja šećera i rafiniranog brašna. Njihova redovita konzumacija može dovesti do upale u tijelu budući da je visok unos šećera povezan s povišenim razinama upalnih markera.

Richards tvrdi da bi njihovo izbacivanje moglo biti dobro za smanjenje upale i stabilizaciju razine šećera u krvi.

"Krafne se obično prave od rafiniranog pšeničnog brašna i pune su šećera, što uzrokuje brzi porast razine glukoze u krvi kada se konzumiraju. Ovaj nagli skok šećera u krvi izaziva porast inzulina za regulaciju razine šećera, što dugoročno može biti štetno za tijelo i dovesti do inzulinske rezistencije", objasnila je za SheFinds.

2. Kolači od različitih vrsta tijesta

Kolači nam mogu donijeti trenutni užitak, ali ne treba zanemariti njihov utjecaj na upalu i razinu šećera u krvi. Prepuni su rafiniranih šećera, nezdravih masti i prerađenog brašna, što može doprinijeti problemima kao što su debljanje i izazivanje upalne reakcije u tijelu.

"Kolači su upalni i štetni za zdravlje crijeva zbog visokog sadržaja šećera i rafiniranog brašna", upozorava Richards. Ovi sastojci pridonose brzim skokovima šećera u krvi, potiču oslobađanje inzulina i potencijalno uzrokuju kroničnu upalu. "Pretjerana konzumacija šećera može predstavljati značajne zdravstvene rizike, čak i pridonijeti nakupljanju trbušne masnoće", istaknula je.

3. Pite

Iako su slatke pite odlične poslastice za gotovo svaku priliku, kombinacije slatkih nadjeva i kora od rafiniranog brašna mogu dovesti do naglih skokova razine šećera u krvi.

S vremenom, česta konzumacija pita može opteretiti inzulinski odgovor tijela, potencijalno dovodeći do inzulinske rezistencije i upale.

"Kore za pitu prave se s velikom količinom maslaca, stoga nisu baš najpovoljnija opcija za one koji pokušavaju smršaviti. Također, prave se od brašna koje se razgrađuje u šećer, a punjenje je često jako slatko, što može pridonijeti skokovima šećera u krvi", zaključuje Giacinto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of