Dilema koja muči mnoge

Smiju li se koristiti kozmetički preparati u trudnoći? Evo naših savjeta.

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Freepik)

Ilustracija (Freepik)


Kreme
U trudnoći se savjetuje izbjegavanje kozmetičkih preparata koji sadrže parabene,salicilnu kiselinu, formaldehide i bisfenol A. Najčešće su to kreme koje imaju specifično djelovanje, kao što su kreme protiv bora, kreme za liječenje akni i slično. Salicilna kiselina se obično nalazi u kremama namijenjenima problematičnoj koži. Ona spada u skupinu salicilata u kojoj se nalazi i acetilsalicilna kiselina koja se nalazi u Andolu i Aspirinom sa protuupalnim djelovanjem koji se također ne preporučuju ni za oralnu primjenu tokom trudnoće. Pokušajte koristiti što prirodnije proizvode, jer iako za mnogo sastojaka ne postoji dokaz da šteti u trudnoći, oni se ne preporučuju, a istraživanja se izbjegava provodi na trudnica kako se ne bi izlagale potencijalnom riziku. Kreme protiv celulita i depilacijske kreme (osobito za depilaciju intimnog područja) također treba izbjegavati u trudnoći, javlja Mamin kutak.

Šminka
Vodite se pravilom kao i kod izbora kreme, neka to bude kozmetika sa prirodnim pigmentima, bez dodatnih sintetskih sastojaka kao što su parabeni, formaldehidi i ftalati.

Kreme za sunčanje
Kako je koža u trudnoći znatno osjetljivija, ona često može reagirati alergijskom reakcijom na kemijske UVA / UVB filtre, te se stoga preporučuje koristiti kreme sa zaštitnim faktorom 30 ili više koje ujedno sadrže prirodne mineralne filtre poput titanovog dioksida i cinkovog oksida. Od prirodnih sastojaka sezamovo ulje i karite maslac su se pokazali kao vrlo dobri prijatelji kože trudnice.

Piling lica i tijela
Kako bi izbjegli moguće reakcije na kupljene pilinge, preporučujemo vam mnogo sigurniju i znatno jeftiniju verziju. Za piling lica odaberite nešto blažu teksturu te u maslinovo ili suncokretovo ulje dodajte kukuruznu krupicu, mekinje ili sol. Ulje će trenutno hidratizirati vašu kožu, a dodana suha tvar će nježno ukloniti mrtve stanice. Kod pripreme pilinga za tijelo u odabrano ulje dodajte šećer koji je nešto krupniji i dobro će ukloniti odumrle stanice kože i vratiti vašoj koži sjaj. Nakon ovih vrsta pilinga kožu samo blago isperite toplom vodom, bez nanošenja gelova za tuširanje ili sapuna kako bi ulje moglo nastaviti raditi svoj posao- hidratizirati vašu kožu. Dovoljno je tek lagano ručnikom upiti vodu, tako da koža ostane vlažna i tako olakšati upijanje ulja u kožu.

Boje za kosu
Bojanje kose se svakako treba izbjegavati u prvom tromjesečju, dok je nakon toga dozvoljeno, ali isključivo sa što prirodnijim bojama za kosu koje ne sadrže amonijak. Pramenovi koji se rade na foliju, te tako ne dolaze u izravan kontakt sa tjemenom su dozvoljeni. Ukoliko iz nekog razloga ne možete bez bojanja kose u prvom tromjesečju kada je fetus najosjetljiviji, moguće je na ovaj način, folijama, obojiti cijelu kosu.

Liječenje prirodnim lijekovima
Akne koje se nerijetko u trudnoći javljaju i kod žena koje prije trudnoće nisu s njima imale problema najbolje je tretirati jojobinim uljem ili tek nanesite malo meda na samu aknu i ostavite da se osuši. Također, kod masne kože lica može se koristit mješavina ulja lješnjaka i suncokretovog ulja sa dodatkom ružinog, jojobinog te po dvije kapi ulja mrkve i lavande.

Svrbež trbuha i suha koža često muče trudnice kada trbuh krene rasti.  Do svrbeža dolazi upravo zbog rastezanja kože, te se preporučuje tretiranje uljima ili specijalnim kremama protiv strija dozvoljenima za korištenje u trudnoći. Vrlo je bitno osigurati koži dovoljnu hidrataciju kako bi što je to više moguće pokušali spriječiti nastanak strija.

Od eteričnih ulja koja su dozvoljena za korištenje u trudnoći praksa pokazuje kako su žene vrlo zadovoljne rezultatima uslijed redovitog nanošenja bademovog ulja na kožu trbuha. Kako bi izbjegli čekanje da se ulje upije, najjednostavnije je nanijeti ga nakon tuširanja na vlažnu kožu kada se upija u znatno kraćem vremenu. Isto tako hidratizirati kožu možete i dodavanjem nekoliko žlica zobi u kupku ili oblog sa gazom natopljenom u toplo mlijeko.

Celulit, s obzirom na izbjegavanje kozmetičkih pripravaka namijenjenima uklanjanju celulita, najbolje je tretirati eteričnim i biljnim uljima. Kao vrlo dobra kombinacija se pokazala mješavina ulja lješnjaka i centele te se na svakih 100ml pripravka dodaje 20-ak kapi eteričnog ulja sjemena mrkve. Ovaj pripravak se preporučuje od 3. mjeseca trudnoće na dalje i uz blago masiranje i redovitu upotrebu, možda neće ukloniti sav postojeći celulit, ali će svakako spriječiti stvaranje novog.

Melazma (tamne mrlje na koži) je vrlo čest problem u trudnoći, osobito u predjelu lica. Iako su one uzrokovane znatnim hormonalnim promjenama u trudnoći, izlaganje suncu bitno pospješuje njihovo nastajanje. To je samo još jedan razlog za izbjegavanje pretjeranog boravka na suncu. Preparati koji sadrže vitamin C sprječavaju pigmentaciju kože.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum