duboki korijeni

Znate li zašto se za Uskrs poklanjaju čokoladna jaja?

| Autor: Novi list
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Darivanje čokoladnih jaja za Uskrs ima duboke korijene koji su isprepleteni s povijesnim tradicijama, vjerskim simbolima i poganskim običajima, koji su se s vremenom razvili da bi postali omiljena praksa koju poznajemo danas.

Ova se tradicija temelji na različitim razinama značenja i povijesti.

Simbolika jajeta

Jaje je oduvijek predstavljalo univerzalni simbol života, ponovnog rođenja i obnove.

Ova je simbolika posebno aktualna tijekom Uskrsa, blagdana koji slavi uskrsnuće Isusa Krista i, prema tome, koncept novog života i nade.

Također povezan sa širim kontekstom proljeća i buđenja prirode.

Prije pojave čokoladnih jaja, bilo je uobičajeno poklanjati prava jaja, često oslikana ili ukrašena, kao simbol sreće i ponovnog rođenja.

Završetak korizme

Još jedan aspekt koji je pridonio popularnosti čokoladnih jaja za Uskrs vezan je uz korizmu.

U mnogim kršćanskim kontekstima, korizma je razdoblje posta ili odricanja od određenih užitaka, često uključujući slatkiše ili čokoladu.

Uskrs označava kraj korizme, a darivanje čokoladnih jaja postaje način proslave prekida posta, nudeći trenutak dijeljenja i radosti.

Uvođenje čokolade (i iznenađenje)

Uvođenjem čokolade u Europu i razvojem tehnika obrade, čokoladna jaja počela su zamjenjivati ??prava jaja kao uskrsni dar.

Čokolada, koja je već bila cijenjena zbog svog okusa i smatrana luksuzom, bila je savršeno prikladna da postane sredstvo kojim se izražavaju želje za srećom i blagostanjem povezanim s Uskrsom.

Nadalje, mogućnost oblikovanja čokolade u obliku jajeta omogućila je održavanje simboličke poveznice s dotadašnjom tradicijom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini