Zamrzavanjem zadržavamo hranjive tvari

Osam vrsta voća i povrća za koje možda niste ni znali da se mogu zamrznuti

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Zamrzivač je nezamjenjiv pomagač u kuhinji, bilo da nastojite smanjiti bacanje hrane ili unaprijed pripremate jela koja ćete kasnije podgrijavati. Zamrzavanjem sprječavamo razmnožavanje štetnih mikroorganizama, ali i zadržavamo hranjive tvari, čime se osigurava dugotrajnost namirnica i omogućuje njihovo korištenje u budućnosti.

Posebno je koristan kada želimo produžiti svježinu voća i povrća, koje je inače sklono brzom kvarenju, prenosi Index.hr.

Dok su neke namirnice, poput banana i mrkve, već poznate kao idealne za zamrzavanje, postoji mnogo drugih o kojima možda niste razmišljali. S pravom pripremom i tehnikom, neke će vas namirnice iznenaditi svojom postojanošću u zamrzivaču. 

1. Krastavci

Iako su bogati vodom, što mnoge navodi na zaključak da nisu pogodni za zamrzavanje, krastavci se ipak mogu uspješno čuvati na ovaj način.

Naravno, nakon odmrzavanja neće zadržati svoju izvornu hrskavost, ali postaju odličan izbor za jela u kojima tekstura nije ključna. Na primjer, odlično se slažu s različitim hladnim juhama koje osvježavaju tijekom ljetnih mjeseci. Također, mogu se koristiti kao osnova za osvježavajuće umake poput tzatzikija ili kao zanimljiv sastojak u sorbetima.

Narežite krastavce na kolutove debljine oko 0.5 cm i ravnomjerno ih rasporedite na lim za pečenje ili pladanj prekriven papirom za pečenje. Stavite u zamrzivač na 30 do 60 minuta ili dok se potpuno ne zamrznu pa kolutove krastavca premjestite u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za zamrzavanje.

2. Tikvice

Slično krastavcima, i tikvice su bogate vodom, ali to ne znači da se ne mogu zamrznuti. Kratko blanširanje tikvica prije zamrzavanja pomaže očuvati njihovu teksturu nakon odmrzavanja.

Zamrznute tikvice savršeno se uklapaju u razne recepte, od kruha do smoothieja, kojima pružaju dodatnu sočnost i aromu.

Zakuhajte vodu u loncu, zatim ubacite narezane tikvice i kuhajte 20 do 30 sekundi. Tikvice ocijedite i odmah prebacite u ledenu vodu. Nakon što se ohlade, posušite ih papirnatim ručnikom i posložite ih na pladanj prekriven papirom za pečenje.

Stavite u zamrzivač na otprilike sat vremena, a potom prebacite u posudu s poklopcem ili vrećicu za zamrzavanje. Ako su tikvice naribane, postupak je isti.

3. Avokado

Avokado može biti izazovan za pohranu jednom kad je načet, ali s pravom tehnikom može se uspješno zamrznuti. Međutim, nakon odmrzavanja, avokado postaje znatno mekši, pa ga nije preporučljivo koristiti kao dodatak svježim salatama.

Odmrznuti avokado je najbolje koristiti u jelima gdje njegova tekstura nije ključna, kao što su smoothieji, razne juhe ili kao sastojak u čokoladnim tortama. Guacamole je još jedan prihvatljiv izbor, osobito ako sadrži druge sastojke poput rajčice, luka i čili papričica kako bi se poboljšao okus i tekstura umaka.

Ogulite i narežite avokado na komade. Rasporedite komade na pladanj prekriven papirom za pečenje. Zamrznite oko sat vremena te potom prebacite u posudu s poklopcem ili vrećicu za zamrzavanje.

4. Citrusi

Iako citrusno voće obično ne pronalazimo u zamrznutom obliku u trgovinama, moguće ga je čuvati u zamrzivaču. To se odnosi na voćke poput naranči, limuna i grejpa. Po odmrzavanju, postat će nešto mekši, no njihov sok i dalje ostaje svjež i iskoristiv.

Odmrznute citruse najbolje je koristiti u limunadi, smoothiejima, milkshakeovima, umacima ili domaćem šerbetu.

Ogulite voće i narežite ga na kriške. Posložite kriške na pladanj obložen papirom za pečenje i zamrznite dok se ne stvrdnu. Nakon toga, kriške premjestite u vrećicu za zamrzavanje.

5. Luk

Svježi luk je neizostavan dio brojnih jela, ali oni koji ga ne koriste svakodnevno mogu se suočiti s problemom njegova čuvanja. Otkriće da se luk može zamrznuti moglo bi za neke biti pravo otkriće.

Iako odmrznuti luk nema istu teksturu kao svježi, njegova upotreba u kuhanju ostaje nepromijenjena. Može se sasvim normalno kuhati u juhama ili pirjati.

Luk pripremite prema želji, narežite ga na prstenove, kolutove ili sitno nasjeckajte. Rasporedite pripremljeni luk u jednom sloju na pladanj obložen papirom za pečenje, osiguravajući da se komadići luka međusobno ne dodiruju. Zamrznite ga oko sat vremena. Nakon toga, prebacite u posudu ili vrećicu za zamrzavanje kako biste osigurali dugotrajnu svježinu.

6. Bobičasto voće

Iako je bobičasto voće često dostupno u zamrznutom obliku u trgovinama, mnogi nisu svjesni da ga mogu sami zamrznuti kod kuće. Ako se bobice ne zamrznu pravilno, postat će mekane nakon odmrzavanja, što može biti prikladno za pripremu voćnih pirea ili sokova, ali možda neće biti najbolji izbor za doručak ili užinu.

Rasporedite bobice u jednom sloju na pladanj obložen papirom za pečenje. Zamrznite ih oko sat vremena te zatim prebacite u posudu ili vrećicu za zamrzavanje.

7. Zelena salata

Iako je na našim prostorima uobičajeno konzumirati salatu svježu i hrskavu, možda će vas iznenaditi da se salata može uspješno zamrznuti. Kad se odmrzne, salata neće zadržati svoju hrskavu teksturu, ali će i dalje biti nutritivna i ukusna. U azijskoj kuhinji, salata se često termički obrađuje, pa tako zamrznuta salata može poslužiti kao temelj za različita kuhana jela, uključujući juhe i jela iz woka. U nekim receptima, zamrznuta salata može čak zamijeniti špinat.

Operite listove salate i posložite ih između papirnatih ručnika na pladnju prekrivenom papirom za pečenje. Zamrznite na jedan sat, a zatim premjestite u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za zamrzavanje.

8. Orasi

Iako orahe obično ne povezujemo sa zamrzavanjem, čuvanje oraha na ovaj način može značajno produžiti njihovu svježinu. Dok se često čuvaju na sobnoj temperaturi, zamrzavanjem se sprječava da masnoće u orasima postanu ustajale, što ih čini dugotrajnijima.

Očistite orahe od ljuski. Rasporedite ih u jednom sloju na pladnju prekrivenom papirom za pečenje. Zamrznite na jedan sat, zatim prenesite u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za zamrzavanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini