"vječne kemikalije"

Tvari opasne po zdravlje prisutne u zabrinjavajuće visokom postotku voća i povrća koje konzumiramo

| Autor: Petra Stefanović
(Snimila Ana Križanec)

(Snimila Ana Križanec)


"Vječne kemikalije", znanstvenog naziva perfluoralne i polifluoroalkilne tvari (PFAS) su one koje se nakupljaju u okolišu i ljudskom tijelu te ih je vrlo teško "izbaciti".  Predstavljaju velik zdravstveni rizik jer mogu uzrokovati rak, oštećenje jetre, pretilost i neplodnost.

Način na koji ove kemikalije dolaze u voće i povrće jest preko pesticida kojima se tretiraju. Prema posljednjim podacima, njihova se količina u voću i povrću u Europskoj uniji u zadnjih deset godina skoro pa utrostručila.

Od voća proizvedenog u EU, ono s najvećim postotkom prisutnih PFAS kemikalija (od ukupnog uzorka) su jagode (37 %), breskve (35 %), marelice (31 %), kruške (31 %) i trešnje (23 %). Drugim riječima, gotovo dvije od pet jagoda, jedna od tri marelice i kruške, te skoro svaka peta trešnja sadrži ove po zdravlje opasne kemikalije. Od voća proizvedenog izvan EU, najkontamiraniji su stolno grožđe (37 %) i banane (31 %).

Od povrća proizvedenog u EU, prisutnost opasnih tvari uočena je u 30 % krastavaca, 27 % paprika, 21 % patlidžana, 15 % peršina i 13 % zelene salate. Krastavci i patlidžani koji su proizvedeni i izvan EU su također najkontamiranije povrće.

(Snimila Ana Križanec)Infografika (Marko Picek/Pixsell)

Kada se gleda porijeklo voća i povrća koje sadrži najviše štetnih kemikalija, na području Europske unije najviše ga dolazi iz Belgije i Nizozemske (27 posto), Austrije (25 posto), Španjolske (22 posto) i Portugala (21 posto). Od država van EU, najkontamiranije je voće i povrće porijeklom iz Kostarike (41 %) i Indije (38 %).

Na istom tom popisu koji čini 18 država članica EU, Hrvatska se našla na 14. mjestu. Obzirom da nam proizvodnja voća i povrća pada, ovaj je pokazatelj poprilično zabrinjavajuć. Detaljnije, pala je proizvodnja upravo jagoda (24,8 %), breskva i nektarina (24,4 %) te grožđa (19,4 %), voća koje sadrži najviše štetnih tvari. Od povrća, proizvodnja krastavaca je pala za 36,7 %, a paprika za 6,9 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom